.

utorak, 15. prosinca 2015.

Kolike, grčevi kod dojenčadi

Dijete koje muče kolike može plakati po nekoliko sati na dan, obično najviše u ranu večer. Često će koljena privući, a trbuh će mu biti tvrd i izgledati naduto. Kada dijete napokon zaspi, možda će se nakon sat-dva probuditi vrišteći.

Većina djece koja pati od kolika inače je zdrava. Dojenčad plače zbog raznih razloga, ali je plač zbog kolika prepoznatljiv i dijete očito trpi bolove, a nije samo umorno i gladno. Vjeruje se da je bol posljedica napetih mišića u stijenkama crijeva, ali pravi razlog nije poznat.
Moguća su sljedeća objašnjenja:
  • vjetrovi koji se ne mogu osloboditi
  • problem s prehranom
  • reakcija na udisanje dima cigareta ili na majčino mlijeko koje je onečišćeno nikotinom
  • preosjetljivost na umjetnu prehranu ili na nešto u prehrani majke koja doji
  • nedozrelost živaca u probavnom traktu
  • uzimanje čvrste hrane prije nego što dijete navrši tri mjeseca
Ako dojite, dajte djetetu dovoljno vremena da popije prvo mlijeko – mlijeko koje se oslobađa (teče) iz dojke tek nakon prvih nekoliko minuta dojenja. Ako ga prebrzo prebacite na drugu dojku, a onda i s te skinete prije nego što je uspjelo popiti prvo mlijeko, dijete se može doimati zadovoljnim, ali je zapravo samo napunilo želudac mlijekom u drugom dijelu dojenja – manje masnim mlijekom koje prvo teče iz dojke.

Mlijeko samo s početka, bez potpunog izdajanja iz dojke, brzo prijeđe iz želuca u crijeva. Laktoza (mliječni šećer) iz njega onda može fermentirati u crijevima i stvoriti vjetrove. Ako imate mnogo mlijeka, dojite dijete svaki put samo iz jedne dojke.

Ako je potrebno, promijenite vlastitu prehranu tako ad izbacite moguće iritanse koji mogu ući u mlijeko. Kod neke djece problem izazivaju mliječni proizvodi, dok su druga preosjetljiva na tvari sadržane u jajima, bananama, jabukama, narančama, jagodama, rajčicama, čokoladi, kavi, coca-coli ili alkoholu.
Male količine hrane koja proizvodi plinove u crijevima također mogu ući u vaše mlijeko. To mogu biti cvjetača, brokula, prokulica, paprika, luk, češnjak, grah, rabarbara i krastavci. Jedete li nešto od toga i vaše dijete dijete počne plakati nakon sljedećeg dojenja, pokušajte izdvojiti sumnjivu hranu, Jelu dodajte umirujuće ljekovite biljke i začine kao što su đumbir, kim, vlasac, majčina dušica, komorač i cimet.

Ako dijete hranite gotovom hranom, nemojte prijeći na drugu vrstu osim ako vam to ne savjetuje stručnjak.

Neku djecu koja pate od kolika smiruje glazba, pjevanje ili čak šum usisavača ili zvuk automobilskog motora. Ako ništa ne bude pomagalo, morat ćete se pomiriti s nekoliko teških tjedana dok se problem ne riješi. U međuvremenu, smanjite druge izvore stresa i nastojte se odmoriti kad god vam dijete zaspi.

Nema komentara:

Objavi komentar