.

nedjelja, 22. studenoga 2015.

Već imate kućni alarm ili ste od onih .....

Prvo vjerovanje kaže: "Postavimo li alarm, provalnici će znati da u kući imamo i čuvamo nešto vrijedno!" Krivo. Provalnici znaju da će u svakoj kući naći nešto vrijedno, s alarmom ili bez njega.

Drugo vjerovanje glasi: "Nikoga više nije briga kada alarm 'zazvoni'!". Opet krivo. Provalnike je briga, jer oni ne vole glasne, visoke tonove usred mraka, pa će se maknuti s područja na kojem mogu biti uhvaćeni ili će užurbano (znači, i nervozno) pokušati okončati posao zbog kojeg su došli.

A sada o činjenicama. Prvo, provalnici ne vole kuće (stanove) sa alarmom, pa je broj pokušaja i uspješnih provala u domove bez alarma nekoliko puta veći nego u one s alarmom. Drugo, dobar alarm samo je dopuna dobrim vratima, dobrim prozorima i dobrom stanaru koji zaključava dobre brave. Važan čimbenik alarmnog sustava je i buka koju stvara, jer ako ništa drugo buka dezorijentira i ometa provalnika. Svaka je zaštita  korisna jer će provalnik, ako uoči da imate takav sustav, shvatiti da mu je lakše provaliti nekome tko nema takvu zaštitu.

Alarme možete nabaviti u rasponu od malih vratnih alarma na bateriju pa sve do potpunih opsežnih sustava povezanih s uniformiranim čuvarima u patrolnim kolima, 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Policija ponekad preporuča građanima upozoravajuće znakove kao nadopunu sustavu protuprovalne zaštite. Budući da postoji nekoliko puta veća mogućnost da vam bude provaljeno u dom ako nemate alarmne ili druge protuprovalne sustave, važno je lopovima "naglasiti" da ste zaštićeni. Najjeftiniji alarmni sustav je staviti samo znak na kojem piše: “Ovaj posjed je pod zaštitom XY zaštitarske firme”. Ovaj trik može upaliti, ali i ne mora.

Možete također kupiti i lažnu video kameru. Radi na malu bateriju i ima malu titrajuću crvenu lampicu kao i prava sigurnosna kamera. Postavite je tako da izgleda kao da prati vrata i prozore. Vidi li grabežljivac treptanje lampice, vjerojatno će pomisliti da je snimljen i pobjeći glavom bez obzira. Možete također kupiti lažne senzore za vaše prozore koji izgledaju kao pravi alarmni senzori, ali su ustvari varka. Mada izgledaju vrlo realistično, ipak budite oprezni. Ovi proizvodi ništa ne rade, samo izgleda kao da nešto rade. Tako mogu stvoriti dojam sigurnosti kod vlasnika, ali ne moraju i kod grabežljivaca.

Nema komentara:

Objavi komentar