.

četvrtak, 19. studenoga 2015.

Provjereni savjeti za njegu pasa


BUHE su najčešći nametnici na psima. Njihova se pojava može spriječiti. Vašeg ljubimca dobro istrljajte lovorovim listom ili ga lagano premažite čajem od lovorovog lista. Taj miris neće smetati psu, a buha neće biti ni blizu. Nekoliko listova lovora možete staviti i u ležaj životinje. 


DLAKA Vašeg ljubimca bit će sjajna ako mu povremeno dajete sirovi žumanjak. Previše mrkve u prehrani može naškoditi crnoj dlaci. Od karotina u mrkvi dlaka može dobiti neželjen crvenkasti sjaj. 

HRANA Vašem psu mora biti raznovrsna. Psu nikada nemojte davati bjelanjak, jer je to za njega štetno. Hranite ga ovisno o uzrastu 1-3 puta dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme. 

KOSTI su dobre za psa, jer na taj način on razgibava čeljust i jača zube, no nipošto nemojte psu dati pileće kosti. On će ih razmrviti i postoji opasnost da mu se zabodu u grlu. Kuhane goveđe kosti su najbolji odabir. Kuhajte ih samo 5 minuta, jer duže kuhane kosti mogu izazvati začepljenje. 

KUPANJE psi baš ne vole. Ipak nakon svakog izlaska psu treba obrisati šape i prebrisati dlaku. Kupati i šamponirati možete ga 2-3 puta godišnje s vrlo blagim šamponom (najbolje je kupiti šampon za pse). Prečesta kupanja mogla bi poremetiti prirodni zaštitni sloj na dlaci. 

LANAC psu mora biti dovoljno dugačak da se životinja može kretati. Barem jednom dnevno vodite ga u šetnju da se istrči. 

OGRLICA mora biti od kože, jer samo kožna ogrlica "diše". Ogrlica mora biti dovoljno velika i ne previše stegnuta. Najbolje su ogrlice koje idu psu ispod prsa. Na ogrlicu stavite markicu koja potvrđuje da je pas cijepljen i napišite svoju adresu i broj telefona. 

VODILICA prije svega mora biti čvrsta i udobna, i psu i Vama, jer će Vas u protivnom zarezati čim pas povuče. 

ZUBI Vašega psa bit će čisti i zdravi ako mu više puta tjedno dajete jabuku. Ona će spriječiti taloženje kamenca.

Nema komentara:

Objavi komentar