.

srijeda, 18. studenoga 2015.

Poslovna odjeća ostavlja snažan dojam na rezultate posla


U uredu, ženska odjeća koja previše otkriva zapravo odbija muške kolege i ugrožava izglede za napredak u karijeri, pokazala je američka studija. Ispitanici su promatrali fotografije žena u različitoj poslovnoj odjeći, a zatim su morali procijeniti koje od njih izgledaju najprofesionalnije i najsimpatičnije. Većina muškaraca izabrala je diskretno odjevene žene, dok su one čija je odjeća najviše naglašavala ženske atribute proglasili najneprofesionalnijima. Osobito opasnim pokazao se dekolte.

- Grudi postaju sve veće, a odjeća sve manja, osobito na radnom mjestu. Uske haljine su u trendu, no ono što izgleda odlično na dvadesetogodišnjakinji može biti prenapadno za ženu koja se približila četrdesetoj - tvrdi američka modna savjetnica Elisabeth Squiers.

Žene koje se izazovno odijevaju također teže dobivaju posao, jer potencijalni poslodavac na osnovi prvog dojma zaključuje da nije riječ o dovoljno ozbiljnoj kandidatkinji.

Ipak, ni muški spol nije povlašten u odijevanju. Dok se tijekom velikih vrućina ženama toleriraju majice bez rukava (sve dok ne otkrivaju grudi), muškarac u takvoj odjeći zaradit će prijekorne poglede kolega, a vjerojatno i opomenu šefa. U većini ureda muškarci se ne mogu ni pomišljati na to da se pojave u kratkim hlačama, otvorenim sandalama i japankama, dok žene ne dobivaju negativne bodove za takvo odijevanje, sve dok je sveukupni dojam decentan i uredan. Sve ono što podsjeća na plažu loše prolazi u uredu, i kod muškaraca i kod žena. Iako su se pravila poslovnog odijevanja u poslijednje vrijeme prilično ublažila (traperice su nekoć bile nezamislive u uredu, a sada su sastavni dio garderobe, osobito mlađih zaposlenika), neka pravila još uvijek vrijede, čak i u najležernijim tvrtkama. 

Ljudi koji rade s klijentima često dobivaju precizne upute o odijevanju i stilu. No, gotovo nigdje na tetovaže i piercinge se ne gleda blagonaklono. Takve izraze individualnosti u uredu bi ipak trebalo sakriti od pogleda, osobito šefovog, savjetuju stilisti.

Na razgovorima za posao još je važnije pripaziti na odijevanje jer je prvi dojam neizbrisiv. Bolje je odijenuti se preozbiljno, nego neozbiljno.

Previše nakita ili preupadljivi ukrasi također nisu prikladni za poslovno okruženje, baš kao ni prenaglašena šminka. Diskrecija bolje prolazi.

Nema komentara:

Objavi komentar