.

utorak, 17. studenoga 2015.

Kako angažirati tatu za čuvanje djece

Povjeriti svoje voljeno dijete nekom drugom ogroman je korak za vas i za njega i oboma je potrebno vrijeme da se tome prilagodite. Kod vas to izaziva različite osjećaje, od zabrinutosti do tuge ili čak osjećaja krivnje. Vaše dijete, pak, razdvajanje od vas može vrlo dezorijentirati. Ipak pokušajte zauzeti pozitivan stav.
Najčešći razlog zbog kojega roditelji djeteta od godinu dana ili mlađe angažiraju dadilju jest što im to omogućava povratak na posao. U mnogim obiteljima, povratak na posao s punim radnim vremenom je nužan zbog financijskih razloga.
Iako ih mnogi nazivaju “tetama čuvalicama” one su jako korisne za razvoj vašeg djeteta jer razvijaju samostalnost i poboljšavaju njegove društvene vještine. Bez vas u blizini, dijete će naučiti manje ovisiti o vama i manje očekivati da sve napravite umjesto njega.

Danas postoje razni oglasnici, portali na internetu i agencije koje vam omogućavaju pronaći kvalitetnu osobu za čuvanje vašeg mališana. Možete naći dadilju bilo koje životne dobi, ako želite mladu studenticu ili iskusnu baku. Sve ćete to naći kada krenete u potragu. Cijena varira i ovisi plaćate li ju po satu ili joj isplaćujete mjesečno “plaću”. Cijena po satu je između 20 i 40 kn, ovisno radi li se o profesionalnoj dadilji ili predškolskom odgajatelju. Ako planirate uzimati nekog na puno radno vrijeme razmislite o fiksnoj mjesečnoj plaći.

Povjeriti dijete potpunom neznancu za neke roditelje može biti nezamislivo, zato se ipak odlučuju za baka servis ili privremeno angažiraju nekog poznatog, najčešće člana obitelji, nećakinju i sl.

Naravno da svatko ima svoje mišljenje, a ono što odgovara jednoj obitelji, ne mora odgovarati drugoj. No osobne preporuke o određenoj dadilji od osobe koju poznajete zasigurno imaju određenu težinu i pružaju vam sigurnost. Tražite uz životopis i preporuke, inzistirajte na telefonskom broju i nazovite roditelje djece navedene u preporukama.

Gotovo svi koji se brinu o djeci imaju nekog iskustva u tome, inzistirajte na tome! Nemojte se uopće javljati dadiljama koje su u svojim oglasima navele da su čuvale svoje male rođake, to je obitelj i to se ne računa. Vaša dadilja može biti studentica, ali neka bude neke srodne struke kao što su logopedija, psihologija, pedagogija i sl. Naravno najbolje bi bilo da uzmete nekoga s Učiteljskog fakulteta ili nekog tko je nedavno završio fakultet i po struci je predškolska odgajateljica, poznatija kao teta u vrtiću.

Kada se odlučite za određenu dadilju, upoznajte je s djetetom. Vaše dijete će možda u početku biti malo stidljivo, ali će se s vremenom opustiti. Ako je vaše dijete prihvati, bit će i vama lakše.

Nema komentara:

Objavi komentar