.

subota, 17. listopada 2015.

Savjet, kako sušiti povrće

Korabu, mrkvu, gljive, kelj, rajčicu, peršinov korijen i zelenu papriku spremajte tako da povrće najprije operete, očistite, ogulite, ostružete (prema vrsti povrća), a zatim izrežete u male tanke razance. Povrće posolite, pažljivo promiješajte i složite u jednom redu na drvenu dasku, tako da prilikom sušenja štapići povrća jedan drugome ne smetaju.
Dasku s povrćem stavljajte na jako sunce dok se povrće sasvim ne osuši. Za vrijeme sušenja prevrćite ga svaki dan kako bi se sa svih strana podjednako osušilo. Dasku s povrćem morate svaki dan prije zalaska sunca unijeti u kuću, da se ne bi preko noći nakupilo vlage. Suho povrće stavite u bijele platnene vrećice i objesite na prohladno, zračno mjesto. Prije upotrebe potrebnu količinu povrća namočite u mlaku vodu da omekša.
PERŠINOVO UŠĆE, CELEROVO UŠĆE I MIRODIJE sušite tako da složite veće veze, zavežite ih i stavite u hladovinu, a nikako ne na sunce. Potpuno osušeno lišće stavite u staklenke i povežite platnom.
GLJIVE očistite, operite, ocijedite i izrežite na tanke ploške.  Rasporedite ih po drvenoj dasci i stavite na sunce. Dalje postupajte kao pri sušenju povrća.
MAHUNE operite, uklonite im konce i krajeve i jedanput prokuhajte u slabo slanoj vodi. Dobro ih ocijedite i sušite kao ostalo povrće na suncu.
GRAŠAK mora biti sasvim mlad. Izvadite ga iz mahune, stavite u posudu i posipajte šećerom (na 1 kg graška stavite 8 dkg šećera). Zajedno pržite grašak i šećer dok se ne ukuha sok koji je grašak pustio. Istresite ga na drvenu dasku i sušite na jakom suncu tjedan dana. Svaki dan grašak nekoliko puta promiješajte. Osušeni grašak spremajte u bijele platnene vrećice i držite obješene na prohladnom, zračnom mjestu.

SUŠENE RAJČICE – Za sušenje je najprikladnija talijanska rajčica koja je duguljasta i mesnata. Rajčice operite, osušite i raspolovite. Složite ih na drvenu dasku ili na veliku plitku košaru od pruća. Svaki komad rajčice posolite, stavite na jako sunce i sušite nekoliko dana. Sušene rajčice stavite u platnenu vrećicu i objesite na prohladno i zračno mjesto. Ovako spremljene rajčice upotrebljavaju se kao dodatak juhama.

Nema komentara:

Objavi komentar