.

petak, 2. listopada 2015.

Kućni puzavac

Puzavac je biljka koju mnogi imaju u svom domu, a najviše iz razloga što je jako zahvalna za održavanje, a jednom kada počne rasti, samo ju možete presađivati i ukrasiti njome cijeli dom ili poklanjati dalje.
Biljku puzavca zovu još i biljka novaca, jer se odavno smatra da ova biljka donosi novac i sreću. Osim starih vjerovanja, ono što osvaja sve domove je to da puzavac odlično pročišćava zrak u domu, pa ljudi najčešće iz tog razloga žele u svom domu.
Puzavac iz zraka uklanja mnoge štetne kemikalije koje kruže zrakom, te u potpunosti može pročistiti zrak u stanu. Čovjek 70 % detoksikacije organizma napravi preko disanja, pa bi bilo jako dobro kada bi svi u svom domu imali barem jednog puzavca, koji će pomoći pročistiti zrak u domu.
Osim pročišćavanja zraka koje obavlja ova biljka, puzavac je i vrlo jednostavan za održavanje. Ova biljka ne treba posebne uvjete za život, a zbog svoje sposobnosti pročišćavanja zraka i detoksikacije, biljka puzavac počela je osim domova krasiti i mnoge druge zatvorene prostore.
Kao što smo već napisala, puzavac ili biljka novaca, lako se uzgaja i održava, a potrebno joj je direktno sunčevo svijetlo ili direktno svijetlo koje stvara samo malu sjenu. Naravno sa sunčevog svijetla ju trebate micati za vrijeme ljetnih mjeseci kada je sunce toliko jako da bi joj jedino moglo napraviti štetu.
Za vrijeme toplijih dana maknite puzavca sa sunca i zaštitite ga od topline, ali ne mičite ovu biljku u potpuni mrak i tamu, ili u neko polumračno mjesto jer će povenuti. Listovi puzavca mogu biti svjetliji i tamniji, a njihova boja ovisi isključivo o količini svijetla kojoj su izloženi.
Puzavca trebate redovito zaljevati, no morate i paziti da mu korijen ne bude uronjen u vodu, pa bi bilo dobro ga posaditi u duplu posudicu, tako da višak vode može uvijek izaći. Ukoliko se na puzavcu pojave smeđe mrlje, znači da ga premalo zalijevate, te da bi se trebali malo više brinuti o njemu.
Ukoliko želite da vam se listovi puzavca sjaje, možete ih premazati sa malo vate, natopljene u majonezi, koja će listovima puzavca dati visoki sjaj i zaštititi ih od prašine koja leti po stanu.
Ukloniti prašinu sa puzavca bi bilo dobro barem svakih par mjeseci, a to ćete najbolje napraviti tako da otuširate puzavca, pa ga ostavite dok se u potpunosti ne posuši, nakon toga ga samo vratite na njegovo mjesto. Tuširanje će puzavcu goditi, a i vi ćete u kratkom roku sa cvijeta skinuti svu prljavštinu.

Nema komentara:

Objavi komentar