.

četvrtak, 10. rujna 2015.

Pjesma i volja, čine čuda u naselju Trnsko

Gđa. Mira Krpan, tajnica Mješovitog pijevačkog
 zbora - Trnsko
Trnsko - Prošli smo četvrtak posjetili Mješoviti pjevački zbor - Trnsko. U ugodnoj atmosferi, ulogu domaćice je preuzela tajnica zbora, gđa. Mira Krpan.

Kako je jednoj od članica ovog doista zanimljivog i raspjevanog zbora bio rođendan, atmosfera je bila tim veća, a stol prepun pića i kolača.

Zamolili smo tajnicu gđu. Krpan da nam kaže nešto o zboru, kada je osnovan, koji ima repertoar i koji su planovi u budućnosti.

- Zbor je osnovan 18. prosinca 2013. godine ne inicijativu nekoliko sadašnjih članova. Članovi ovog zbora su i članovi Podružnice umirovljenika Trnsko. Podjednak je broj i žena , baš kao i muškaraca - sveukupno zbor broji (za sada deset članova). Moram priznati kako smo sa samim zborom krenuli bez puno samopouzdanja. Naime, pred nama je bilo zaista (po našem mišljenju!) mnogo izazova. Promišljali smo i na kraju zaključili, kako od čekanja nema nište, već kako treba krenuti, pa što nam Bog da. Za sada je doista dobro. Odlična je atmosfera, ispunilo smo ono što smo u prvom trenutku i htjeli, a to je ugodno druženje uz pjesmu, radost i smijeh. 

Naravno kako mi nismo profesionalci, tome čak ni ne težimo, i sigurna sam kako to nikada nećemo postati. Da se trudimo, što kvalitetnije pjevati (višeglasno) da - to stoji, te stoga u našem zboru imamo nekoliko muzički vrlo iskusnih znalaca, Katarina Hercigonja, odnosno glazbenika Jure Rukavina .

Želja nam je svima skupa osnažiti ovaj mješoviti zbor novim članovima, a dogovoreni repertoar, koji je uglavnom sastavljen od starogradskih pjesama, upotpuniti sa što više različitih pjesama iz svih krajeva npr, slavonije, zagorja, like, dalmacije itd.



Gđa. Katarina Hercigonja, pisac poezije, 
kantautor i glazbeni solist

Od svoje rane mladosti se bavim poezijom, izdala sam i zbirku pjesama - "Osamljena vila"
.
Od onih sam koja koja svoj život ne bi mogla zamisliti bez pisanja pjesama, recitiranja pjesama ali i pjevanja pjesama. Veliki broj svojih pjesama sam i uglazbila sama.

Iako moram priznati, kako mi život i nije bio baš lagan, no kroz cijelo to vrijeme u meni i oko mene je tekla poezija, pjesma i glazba. Poezija je bila uz mene, bez obzira na težinu pojedinih životnih razdoblja.

Isto tako sam uz nekolicinu ostalih i sama bila inicijator okupljanja oko organiziranja Miješovitog pjevačkog zbora Trnsko. Napokon je i to iza nas, te smo sada prebolili porođajne muke i polako se baš kao "ružno pače" pretvaramo u jedan kvalitetan zbor, sa zanimljivim repertoarom i sa isto tako zanimljivim i već zapaženim glasovnim mogućnostima.



Okupljamo se i družimo svakog četvrtka od 18,00 sati pa do 21,00 ili 22,00 sata do kada probe traju. Obično su naše probe sastavljene od dva dijela (ne baš tako strogo!). Prvi dio, zvanični - uvježbavanje repertoara, a nakon toga ostajemo pjevati - sebi za dušu. Moramo priznati, kako su nam oba dijela dopadljiva, te se još nikada nije dogodilo, kako bi netko izostao sa bilo kojeg dijela.

U ove dvije godine nastupali smo , što je i za pretpostaviti  - najviše u našem naselju Trnsko, prilikom određenih manifestacija, isto tako u Crvenom križu (naselje Siget), pa u Češkoj besed - i u Šubićevoj ulici, to je natjecanje zborova umirovljenka. Također smo nastupali u Podružnici sindikata Utrine, tako da za sada imamo doista puno uspješnih nastupa. Htjela bih također naglasiti kako u repertuaru imamo i Božićne pjesme.

Mješoviti pjevački zbor Trnsko
(klikni na fotografiju kako bi se uvećala)
Gđa. Mira Krpan, tajnica i član Mješovitog pjevačkog zbora Trnsko, nam je predstavila i ostale sadašnje članove:

- Umjetnički voditelj, 

  g. Jurica Rukavina
- Milica Matanović
- Josip Bartolčić
- Ana Nedev
- Nada Pribinić
- Katarina Hercigonja
- Veno Leko
- Damir Kraflin
- Boris Biličić
- Ivica Žufika


Sada kada smo stekli samopouzdanje, određena glazbena znanja, te kada su i uspješni nastupi iza nas, pomišljamo i na registraciju, nas kao Mješovitog pjevačkog zbora - Trnsko. Upravo nam taj detalj nedostaje, kako bi zaokružili cjelinu i prerasli u doista pravi mješoviti zbor, koji će imati i svoj legimitet, i koji će smišljeno i organizirano započeti krojiti tradiciju zbornog pjevanja u našem naselju Trnsko.

Draga gsp. Krpan, zahvaljujemo vam na ugodnom i toplom razgovoru, ali i na gostoprimstvu, te na svim izvedenim pjesmama, koje su upućene ne samo redakciji već i svim čitateljima portala Rotore. Sigurni smo kako je ovo tek početak naša dugoročne suradnje i jedva čekamo priliki da vas uskoro predstavimo našim čitateljima i sa jednog od slijedećih nastupa.



Fotografije probe






                                             (Klikni na fotografiju kako bi  se povećala)

Nema komentara:

Objavi komentar