.

subota, 19. rujna 2015.

Krpelj kao prenosnik zarazne bolesti

Budite oprezni šetajući šumama ili livadama u toplom dijelu godine, jer tada krpelji mogu biti svugdje. O ugrizu krpelja sigurno ste već čuli sve najgore jer je prilično neugodan. Iznimno, u nekim predjelima, krpelji mogu biti prijenosnici uzročnika različitih bolesti; virusa koji izaziva upalu mozga i moždanih ovojnica ili mikroorganizma koji uzrokuje bolest Lyme.
Prema istraživanjima, upravo ova bolest je u SAD-u najčešća bolest koju prenose krpelji. Prvi simptomj e crvenilo koje se nakon otprilike 15 dana pojavljuje kao mala crvena uzdignuta mrlja oko mjesta ugriza krpelja i postupno se širi ocrtavajući nepravilne oblike. Crvenilo u sredini pritom postupno izbljeđuje te je stoga dobilo ime “crvenilo koje se seli”.
Zahvaćeni dio kože je topao na dodir, nije osjetljiv i ne svrbi. U toj fazi bolesti često se pojavljuje povišena tjelesna temperatura, glavobolja i opća slabost, a regionalni limfni čvorovi su povećani. Crvenilo se povlači za 3 do 4 tjedna i bez posebne terapije.
Ipak, ako se bolest ne prepozna i ne liječi, može prijeći u drugi stupanj pri čemu se borelije šire organizmom na živčani sustav, srce ili zglobove. Oko 80% neliječenih bolesnika pokazuje u sljedećim tjednima ili mjesecima znakove artritisa. Kasnije su simptomi poput oteklina i bolovi zglobova sve izraženiji, Najprije se pojavljuju u velikim zglobovima, najčešće u koljenu, pa onda sele zahvaćajući jedan ili dva zgloba istodobno. Jedan dio oboljelih tijekom nekoliko godina razvije pravu sliku kroničnog artritisa.
Krpelji pasa
Pas ne oboljeva i ne pokazuje znakove bolesti, ali se smatra prirodnim rezervoarom infekta na čovjeka. Bolest koju krpelj psa prenosi na čovjeka naziva se Sredozemna pjegava groznica, a nekad i Marsejska groznica (jer je u Marseju prvi put utvrđena). Nakon ugriza krpelja inkubacija traje 5 do 7 dana, a bolest započinje naglo, s bolovima u mišićima, visokom tjelesnom temperaturom te glavoboljom. Karakteristični crvenkasti osip pojavljuje se nakon 2 do 3 dana i zahvaća čitavo tijelo. Tjelesna temperatura može ostati povišena i do dva tjedna od početka bolesti.

Pri sumnji na ovu bolest, prvo treba tražiti mjesto ugiza krpelja, koje se nalazi kao mali uzdignuti ulkus s nekrozom u sredini. Regionalni limfni čvorovi u pravilu su povećani. Nužno je liječenje antibioticima, a zbog lošeg općeg stanja često je potrebno bolničko zbrinjavanje. Zbog ovoga budite pažljivi i pri igri s psom, svaki ugriz krpelja treba shvatiti ozbiljno i što prije ga nastojati ukloniti.

Nema komentara:

Objavi komentar