.

utorak, 25. kolovoza 2015.

Kako fotografirati kućne ljubimce

Kada god idete u šetnju fotoaparat neka uvijek bude uz vas jer nikada ne znate kada će vaš ljubimac dobiti inspiraciju za poziranje i izvođenje svojih ludorija. Uzimajući u obzir da svaki pametni telefon ima solidan fotoaparat to ne bi trebao biti problem.


Podesite fotoaparat na 'automatsko snimanje'. Za svaki kadar 'opaliti'  što više fotografija. Zašto? Vaši kućni ljubimci većinom su u pokretu i dok vi namjestite ručne postavke kadar koji ste si zamislili će proći. Automatskim okidanjem velikog broja fotki, čak ako ste i loš fotograf  'opalit' ćete nekoliko dobrih.


Faktor iznenađenja

Kućne ljubimce najlakše je fotografirati dok jedu jer tada su najmirniji. Odlične fotke dobit ćete ako ljubimca netko drži i mazi, pogotovo ako to radi dijete. Budite lukavi i prišuljajte im se. Iznenadite ih i fotografirajte bez njihovog znanja. Želite li ipak da vas pogledaju pozovite ih u zadnji trenutak. Umjesto klasične 'uštogljene' poze dobit ćete prirodne fotografije.

Za dobru fotku osvjetljenje je jako važno. Fotografirajte po danu, a želite li bolje fotke savjetujemo vam da ljubimce slikate na otvorenom. Uzmite u obzir da koristite amatersku opremu s kojom ćete u zatvorenim prostorijama biti limitirani i fotke će biti manje kvalitetne.

Pozadina je važna.

Ako slikate bijelog psa neka iza njega nikada ne bude bijela pozadina. Tamnije pse fotografirajte sa svijetlom pozadinom. 

Zašto izbjegavati bljeskalicu?


'Ptičja perspektiva' je dosadna.


Kada fotografirati? 

Najbolje je na kraju šetnje jer ljubimci su tada umorniji, a samim time fokusiraniji. Obavezno ponesite omiljene igračke jer pas će biti mirniji, a i fotografije veselije ako se životinja na njima igra.

Ako ste vlasnik kućne mace, hrčka, zamorca i ostalih ljubimaca koji ne izlaze van u zatvorenim prostorijama birajte mjesta sa što više prirodnog svjetla.
Izbjegavajte fotgrafiranje u tamnim prostorijama i noću ( s bljeskalicom). Zašto? Većina životinja boji se bljeskanja. Također, na većini fotografija slikanih bljeskalicom ljubimci će imati 'crvene oči'. 

Ako nemate izbora i ljubimca u zatvorenom prostoru morate slikati s  'flashom' učinite to iz kuta tako da objektiv ne cilja oči vašeg ljubimca.

Većina vlasnika ljubimce fotografira iz ptičje perspektive (vlasnik iznad ljubimca). Ako slikate malog ljubimca on će tada biti još manji. Želite li pak da fotografije budu originalnije upotrijebite maštu i fotografirajte  iz raznih kutova. Čučnite ili legnite da objektiv bude 'oči u oči' s ljubimcem. 

Nema komentara:

Objavi komentar