.

srijeda, 29. srpnja 2015.

KUD Preslica, ulaže u svoje mlade članove i u njihovo znanje

Posjetili smo danas KUD Preslica u Blatu, kako bi vas upoznali sa "ljetnim aktivnostima" toga uspješnog društva.

Sasvim ne planirano smo zatekli g. Nadu Tuškan predsjednicu društva i dugogodišnjeg člana  tamburaškog satava KUD-a Preslica, g. Marka Matijević kako razmjenjuje posljednje dogovore, prije odlaska Marka u Zadar.

g. Marko Matijević, dugogodišnji
član tamburaškog satava
KUD Preslica
"Marko, koji je razlog odlaska u Zadar?" - upitali smo.

Putujem sutra na" Ljetnu školu hrvatskoga folklora" u Borik u Zadru! Točnije u novouređeni Omladinski hostel „Zadar“ Hrvatskog ferijalnog saveza u prelijepom okruženju zadarskoga Borika .

Ovoga ljeta podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga PANONSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH.


Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama panonskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama notnoga pisma. Ova škola namijenjena je obrazovanju voditelja i nama članovima hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. 

Želio bih istaknuti kako je osnivač Škole i autor njezina programa bio  uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. 

Uz Andriju Ivančana predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Slavica Moslavac, Miroslav Šilić, Nenad Sudar, Ratko Poznić, Mišo Šarošac, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić. Glazbeni korepetitori su Antun Kottek i Lana Moslavac.

Zahvalili smo g. Marku na iscrpnim informacijama, te upitali g. Nadu Tuškan, predsjednicu KUD-a Preslica, tko je organizator " Ljetne škole hrvatskog folklora"?

g. Nada Tuškan, predsjednica
KUD Preslica
Organizator je - Matica iseljenika iseljenika. Sama -Ljetna škola  hrvatskog folklora traje od 30. srpnja pa sve do 8. kolovoza. 2015. godine.Voditelj škole je prof. Andrija Ivančan, a organizatorica prof. Srebrenka Šeravić.

Iskreno mislim kako ovdje zaista nije potrebno isticati da se u ovoj ljetnoj školi susreću mladi iz cijeloga svijete, ali isto tako kako je ova škola već dokazano godinama, mjesto kvalitetne poduke, koja je već do sada prenesenim znanjem - ostavila vidljivi veliki i duboki trag u očuvanju našeg  folklornog blaga. Mi kao društvo, od samog početka (sukladno koliko su nam to dozvoljavala financijaska sredstva) smo prepoznali snagu ali i kvalitetu stečenog znanja pojedinih naših članova - ove ljetne škole. Stoga, svake godine šaljemo uvijek nove članove našeg društve kako bi se što više educirali i pokušali svi skupa primjeniti nove spoznaje u svakodnevnom radu našeg kulturno umjetničkog društva Preslica.

Na kraju, zahvalili smo članovima KUD-a Preslica, prije svega na zanimljivim informacijama, ali i na ukusnom i hladnom soku. Eto, kroz ovaj naš razgovor, uspjeli smo doznati i pružiti vam informaciju, kako ljetni praznici, i ne moraju značiti, kako je sve stalo, već baš nasuprot.

Još, jedanput. Zahvaljujemo g. Nadi Tuškan predsjednici KUD-a Preslica, na ugodnom i zanimljivom razgovoru, a g. Marku Matijević sretan put u Borik, na - Ljetnu školu hrvatskog folklora!


Nema komentara:

Objavi komentar