.

četvrtak, 27. rujna 2018.

Navodimo, šest vrsta poslova koje možete pokrenuti s jako malo novaca

Novac je možda najvažnija, ali nije jedina stavka u pokretanju posla, postoje načini kako pokrenuti posao uz malo novaca


Ako je vaša  odluka pokrenuti posao, ali vas muči to što za pokretanje posla trebate velik kapital, nudimo vam popis poslova za čije vam pokretanje novac neće biti problem.

Najveći dio potencijalnih poduzetnika koji žele osnovati vlastiti posao svoju ideju napusti u trenutku kada shvate kako nemaju novca za pokretanje posla.

Spektar mogućnosti u tom slučaju je velik - od zajmova i kredita do crowdfundinga - tako da novac nije razlog zbog kojeg treba odustati od pokretanja posla. Ako se ipak ne biste zaduživali, dizali kredite i skupljali novac, donosimo vam popis poslova koje možete pokrenuti uz jako malo novca.

Što vam je sve potrebno?


Novac je možda najvažnija, ali nije jedina stavka u pokretanju posla. Kako biste pokrenuli posao na sigurnim nogama potrebne su sljedeće stvari:

Planiranje - morate si osmisliti poslovni i financijski plan. Dobra stvar je što si sve možete isplanirati sami, besplatno.

Dozvola - ovisno o tome što planirate osnovati trebat će vam određeni novci, jer morate državi platiti osnivanje i pristojbe. Uvijek možete registrirati svoj posao vani i proći jeftinije.

Domena - trebali biste uložiti u online promociju što prije. Možete biti u potpunosti profesionalni ili izabrati pamtljivo ime domene koje će vas brendirati. Domenu možete kupiti za cijenu od 60-ak kuna.

Website - danas svi mogu napraviti svoj website. Potrebno vam je samo vrijeme koje ćete odvojiti za to, jer su servisi poput Wordpressa jako lagani za savladati. 

Marketing - iako zvuči skupo, treba imati na umu kako se danas najveći dio marketinga odvija na društvenim mrežama. Jedina investicija koja vam je za to potrebna je vrijeme. 

Oprema - iako opremanje ureda i kupovina opreme može puno koštati, nije potrebno svakom poslu. 

Proizvod - iako vjerojatno mislite kako morate potrošiti novac da biste proizveli nešto, ponekad je jedina potrebna investicija vaše vrijeme. 

Koji posao pokrenuti:


Prodaja kreacija - izvrsna opcija ako ste kreativni tip. Možete primjerice prodavati svoje slike ili motivacijske postere na platformama kao što su Etsy, Amazon ili eBay. 

Pomaganje u kućanstvima - ako pokrenete posao za šetanje pasa ili čuvanje životinja ili za čuvanje djece, ili čišćenje snijega, ured će vam biti vaš dom ili vaše susjedstvo. Također, nećete imati dodatnih troškova.


Popravljanje stvari - ako imate određene vještine treba ih iskoristiti. Ako ste majstor, prodajte usluge ljudima koji se ne razumiju u popravke po kući. Ni za ovakav posao ne morate imati ured, jer radite u domovima drugi, a jedino na što biste morali potrošiti novac je alat.

Konzultiranje - ako ste već u nekoj branši, razmislite o tome koliko ste u tom poslu naučili. Osobe koje tek pokreću posao iz te branše i startupi bi rado platili da ih konzultirate. 

Preprodaja - ideja oko preprodaje je jako jednostavna, skupite robu i preprodajete ju. Možete ući u posao s proizvođačem i od njega preprodavati robu direktno. Tako čuvate prostor i potrebno vam je manje novca u startu. S druge strane, možete kupovati robu, skladištiti i preprodavati pri čemu bi imali više kontrole nad robom, ali vam je potrebno i više novca i prostira. 

Mikropoduzetništvo - uvijek možete osnovati svoj mali poduzetnički poslić preko servisa poput primjerice Ubera, za koji u slobodno vrijeme možete voziti. Možete iznajmljivati nekretniu preko AirBnBa ili pronaći platforme koje će vam pomoći da zaradite na onome što već imate. 

Jednom kada uđete u posao i krene zarada, manjak kapitala neće biti problem. Pomoću profita možete pametno ulagati ili raditi na proširenju posla koji imate.


Nema komentara:

Objavi komentar