.

četvrtak, 12. travnja 2018.

Tradicionalna književna tribina u Zapruđu

Zapruđe - U četvrtak 29. ožujka 2018. godine je već po starom dobrom običaju, posljednji četvrtak u mjesecu  održana književna  tribina. Kao i obično, tribina je okupila veliki broj posjetitelja, pa se i ovaj puta tražilo mjesto više.

Iako nemamo ni izbliza namjeru niti razlog, hvaliti ili podilaziti  organizatorima  (malom ali vještom
 timu knjižnice Vjekoslav Majer, na čelu sa prof. Nadom Rončević) ovih nezamjenjivih tribina, moramo istaknuti kako se svi književnici (po njihovim riječima i zapažanjima!?) rado odazivaju i dolaze ovdje u Zapruđe, kako kažu - zbog, uvijek iznimnog broja sudionika tribine, ali i zbog odlične atmosfere, koja se rijetko događa negdje drugdje.


Ovoga puta gošća tribine je bila Milana Vuković Runjić, književnica novinarka, lokalna političarka, kolumnistica, nakladnica, urednica, televizijska voditeljica ( Peti dan, sezona 2009 / 2010 godine).

Uz mnoge teme iz bogatog književnog opusa Milane Vuković Runjić, na tribini je veliku pažnju privukla činjenica kako je autorica upotrijebila veliku energiju u istraživanju tadašnjeg dana ( Zagreb dvadesetih i tridesetih godina) koje dezalo sve do detalja narukvica ili prstenja koje se nosilo na tadašnjim javnim druženjima (okupljanjima). Autorica je kroz svoje dvije knjige iz ovog opusa imala želju što vjernije prikazati Zagreb i njegove stanovnike što detaljnije, tako da je autorica u jednim trenutku gotovo izgubila vid od velikog čitanja i istraživanja materijala iz tog doba u Nacionalnoj knjižnici.  Kroz ove dvije knjige možemo zorno pratiti društveni život tadašnjeg Zagreba, sa mnogo detalja što nas zorno vraća u to doba ali i pruža još jedan prilog bogatoj Zagrebačkoj povijesti.Kako smo imali prilike doznati od autorice, prva knjiga - Faraon iz Ilice je mrtva - je vrlo uspješno zaživjela i na kazališnim daskama Kazališta Komedije u režiji Krešimira Dolenčića, dok treća i posljednja knjiga uskoro čeka svoje objavljivanje.



Milana Vuković Runjić
- Posebno volim knjižnicu Vjekoslav Majer u naselju Zapruđe. Gostovala sam po cijeloj Hrvatskoj u knjižnicama, doista i u knjižarama i u kulturnim centrima, posvuda .... No, atmosferu koju nalazim ovdje u Zapruđu ne nalazim drugdje.

To kažem, bez ikakve laži i pretjerivanja. To je doista jedna posebna atmosfera.

Knjižnice su danas posebno dragocjene koliko god ih ima, jer čuvaju tu dušu knjiga, a znamo kako se knjige sve manje čitaju.

Ja sam napisala skoro trideset knjiga, a ovdje smo se sreli da bismo pričali o mojim krimi knjigama iz Zagreba kasnih dvadesetim i kasnim tridesetim. Prva je bila  - "Faraon iz Ilice je mrtav", koja se događa 1929 godine. Druga - "Orašar misteriji", koja se događa 1931 godine i treća, još joj ne znam ime. Događati će se 1941. godine, a prva se može vidjeti upravo na pozornici Kazališta Komedija u režiji Krešimira Dolenčića.



Nada Rončević, kordinatorica
Knjižnice Vjekoslava Majer

-  Danas smo nastavili svojim tradicionalnom Novozagrebačkom književnom tribinom. Gošća je bila Milana Vuković Runjić. Predstavili smo njen drugi roman "Orašar misterij", koji je objavljen na dan kazališne premjere prvoga romana "Faraon iz Ilice je mrtav".

Željela bih istaknuti kako je naša autorica Milena Vuković Runjić, iznimno dobro napisala obje knjige koje prate događanja Edvine Podolski  i sada sa  velikim nestrpljenjem očekujemo i  knjigu, te trilogije.

Moram istaknuti kako je i ovaj puta publika zadovoljna našom večerašnjim gošćom, što se moglo vidjeti po njihovim licima i  reakciji. Sve to daje naslutiti i proživjeti kako je večeras iznova ovdje u našoj knjižnici bila nekakav pozitivna energija, koja  spaja.













Nema komentara:

Objavi komentar