.

srijeda, 2. kolovoza 2017.

Odgovor na upit

OsijekPoštovani

Danas ćemo Vam dati odgovor Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga koji je vezan uz pitanje oko dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (III stup) na pitanje koje smo dobili od našeg pretplatnika. Odgovor će biti koristan za sve one koji odlaze u mirovinu ili žele da se uz pomoć ovog stupa pripreme za starost. Posebno je zanimljiv jer poslodavac može za svoje zaposlenike uplaćivati, prema svojoj odluci, iznos za dobrovoljno mirovinsko osiguranje.

Šaljite nam i dalje Vaša pitanja na poduzetnik.vlado@gmail.com

Pitanje:

Zanima nas odgovor na pitanja vezana uz starosnu mirovinu iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (III stup)?

Korisnik  mirovine uplaćivao je mjesečne rate u III. stup dobrovoljnog mirovinskog osiguranja i nakon što je otišao u punu mirovinu zatražio je isplatu mirovine pod određenim uvjetima (30% odmah, ostatak na pet godina u mjesečnim isplatama):
Možete li mi odgovoriti na slijedeća pitanja:

1. Kako se i zašto obračunava naknada društvu, godišnja naknada od 1,162% od primljenog iznosa doznake, odnosno naknada za ugovoreno trajanje isplate mirovine u visini ukupno 5,810 %. Može li korisnik zahtijevati obračun naknade jer ju nije dobio, iako mu je pismeno odgovoreno da je sve u skladu s Ugovorom, ali se nigdje ne vidi taj obračun i iznos naknade koji je naplaćen?

2. Ako je uplata iznosa prebačena dana 04.05.2017. g., zašto se mora čekati isplata 30% iznosa kod redovne isplate mirovine na račun korisnika (to je u ovom slučaju oko 01.06.2017.) Zašto se ne može odmah prebaciti 30% iznosa, na račun koji već postoji otvoren, a koji je zatražen odmah.

Iz ovoga proizlazi da će doznačeni novac biti na računu banke oko mjesec dana, bez kamata. Ima li korisnik pravo na kamatu za vrijeme dok mu se ne isplati jednokratni iznos?

Odgovor:

Poštovani

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (dalje u tekstu: HANFA) zaprimila je Vašu predstavku na postupanje društva vezano za informiranje korisnika mirovine o iznosu naknade koju Društvo obračunava i naplaćuje te rok u kojem Društvo isplaćuje djelomičnu jednokratnu isplatu na temelju ugovora o mirovini za pojedinačnu privremenu starosnu mirovinu iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja Društva.

Ovim Vas HANFA obavještava da, na temelju navoda iz predstavke, poduzima radnje u skladu sa svojim ovlastima te će Vam odgovor na podnesenu predstavku biti dostavljen nakon što HANFA izvrši sve potrebne radnje radi ispitivanja navoda iz predstavke, a u odnosu na postupanje Društva.  

Dobili smo pisani odgovor koji nam je odgovorio na pitanja:

HANFA Vam ukazuje da su naknade mirovinskog osiguravajućeg društva uređena člankom 135. Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima (N. N. broj 22/14). Navedenom zakonskom odredbom nije predviđeno propisivanje najviše naknade koju mirovinsko osiguravajuće društvo može odbiti od primljene doznake iz dobrovoljnog mirovinskog fonda kao naknadu za pokrivanje troškova tog društva. Shodno tome, visinu naknade za pokrivanje troškova mirovinskog osiguravajućeg društva za isplatu mirovine u okviru dobrovoljnog mirovinskog osiguranja samostalno određuje mirovinsko osiguravajuće društvo, a isti se iznos utvrđuje ugovorom o mirovini koja se sklapa između korisnika mirovine i Društva. U tom smislu obračun naknade ne iskazuje se zasebno budući je naknada sastavni dio cjenika mirovine i ugovorni iznos mirovine u sebi sadrži ugovorenu naknadu.

Iz dokumentacije Društva proizlazi da ste prilikom podnošenja zahtjeva za sklapanje ugovora o mirovini s Društvom zaprimili i ispunili obrazac zahtjeva za sklapanje ugovora o mirovini za pojedinačnu privremenu starosnu mirovinu iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, koji je sadržavao informaciju o visini naknade koju će Društvo obračunati i naplatiti za sklapanje ugovora po izabranom mirovinskom programu kao i način na koji se isti obračunava i naplaćuje. Istom ste prilikom, prema navodima Društva, zaprimili i važeća Pravila za mirovine iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja Društva, koja čine sastavni dio ugovora, a kojima je, u čl. 19. propisano da se iznos naknade Društva za pokrivanje troškova utvrđuje ugovorom o mirovini.

Nastavno na upit oko roka u kojem je Društvo obvezno isplatiti jednokratnu djelomičnu isplatu, HANFA Vas upućuje na odredbe sklopljenog Ugovora i Pravila u skladu s kojim ste s Društvom ugovorili da će se iznos djelomične jednokratne isplate isplatiti zajedno s prvim anuitetom mirovine odnosno najkasnije u roku od 5 dana od početka isplate mirovine.

U odnosu na Vaš upit oko prava korisnika mirovina na kamatu za vrijeme čekanja djelomične jednokratne isplate, Društvo je u svom očitovanju pojasnilo da novac koji Društvo zaprimi nije na računu banke bez kamata već se isti novac nalazi na računu imovine za pokriće tehničkih pričuva (koja služi za isplatu mirovina) i sve što se zaradi s tim novcem pripada korisnicima mirovina, na način da se ubraja u ostvareni prinos i uračunava u višak za isplatu korisnicima mirovina.

Još jedna činjenica proizlazi iz odgovora HANFE. Eventualna zaštita prava može se pokušati ostvariti u postupku pred sudom jer HANFA nije nadležna za rješavanje sporova iz obveznopravnih odnosa već je za isto nadležan isključivo sud.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga

Miramarska 24b,
10 000 Zagreb