.

četvrtak, 10. kolovoza 2017.

Dojmljivo gostovanje u Poljskoj, kod dragih prijatelja

Lučko - Ovih dana smo posjetili naselje Lučko, kako bi porazgovarali o zajedničkim dojmovima sa članovima Kulturno umjetničkog društva - Sijač, koji su se nedugo vratili sa vrlo uspješnog i plodnog nastupa u Republici Poljskoj. 

Točnije, Kulturno umjetničko društvo - Sijač je vrlo uspješno ali i iznimno zapaženo - prije svega kod publike ali i kod lokalnih medija, nastupilo na tamošenjem tradicionalnom Festivalu folklora, koje okuplja veliki broj društava i ističe se svojom kvalitetom izvođača.

Mišljenja smo kako nije potrebno isticati svu ljepotu koju pruža čarolija folklornog druženja, iako to najbolje znaju samo sami "folkloraši"! 

Ta ljepota - kako nam govori Iva Petrović, predsjednica Kulturno umjetničkog društva Sijač - ne poznaje granice, niti u druženju, niti u godinama ali ni u državnim granicama. Potvrda svega ovoga je ovo naše, upravo završeno nezaboravno gostovanje kod naših prijatelja iz Kulturno umjetničkog društva Mode Bartusie .



Članovi odrasle plesne grupe Kulturno umjetničkog društva - Sijač, gostovali su na Festivalu folklora od 27.07.-31.07. u Poljskoj – Zakopane.  

Poziv su nam uputili naši prijatelji iz Kulturno umjetničkog društva Mode Bartusie koji su bili  naši gosti prije dvije godine u Lučkom, te se tako razvilo divno prijateljstvo i suradnja između ova dva društva. Iz Poljske smo se vratili sa puno doživljaja i  nezaboravnih trenutaka jer su nas  naši domaćini predivno ugostili u svome mjestu. Imali smo organizirani izlet – splavarenje po rijeci Dunajec koja čini granicu između Poljske i Slovačke, razgledavanje Zakopana koje je popularno turističko odredište  za planinarenje i skijanje, a  smješteno je u podnožju Tatra. 

Domaćini su organizirali i  radionicu plesa u kojoj smo zajedno sa studentima iz programa Erasmus  imali priliku naučiti poljske folklorne plesove. Na festivalu smo se predstavili sa našom najnovijom koreografijom vodiškoga kraja – „Po vodi je grad ime dobija“. 

Iskoristili smo priliku tokom putovanja posjetiti Bratislavu i Budimpeštu te smo tako zaokružili ovo predivno putovanje u kojem smo bogatiji za jedno novo iskustvo i promicanje naše kulture i tradicije.


Za kraj, svakako treba istaknuti, kako je 2017. godina, godina u kojoj ovo vrlo aktivno, brojno i složno Kulturno umjetničko društvo, zajedno sa svim svojim mještanima naselja Lučko, ponosno - proslavlja - svoj veliki jubilej - 10. godišnjice uspješnog djelovanja i zapaženog rada u očuvanju folklorne tradicije ovoga kraja.

Kako doznajemo, uz mnoge prigodne priredbe koje su organizirane tijekom godine, biti će održan i veliki svečani koncert uz veliki broj prijatelja,  gostiju i uzvanika u listopadu, gdje će se uz bogat kulturno folklorni program dodijeliti i priznanja svim zaslužnim za sve uspjehe u proteklih 10. godina.

Kako su nam dojavili upućeniji, no to nije sve. Priprema se još jedno veliko iznenađenje.... No, o tome ćemo vas obavijestiti - kada za to dođe vrijeme.