.

utorak, 2. svibnja 2017.

Što je coaching, a što coaching nije?

Novi Zagreb  -  Kome je potreban coaching, a kome nije ? Kako odabrati s kojim ćete vi biti zadovoljni?

Coaching je period u kojem se  radi s klijentom u vremenski trajanju od 6 mjeseci odnosno 12 sesija. Svaka sesija se radi u razmaku od tjedan dana. Svaka sesija traje sat vremena, prva nešto dulje jer je prva.

Trajanje od 6 mjeseci ima svoj razlog, a on je sljedeći. Kako bi osvojili neki vrh do kojeg sada ne dolazimo moramo otkriti, a zatim usvojiti novu strategiju. Nova strategija je drugačija od dosadašnje. Ona je svojevrsna promjena koju ćemo primijeniti. Svaka i najmanja promjena koju uvodimo u svoj život da bi funkcionirala mora postati nova navika. Da bi postala nova navika koja određuje novi put od onog kojim smo do sada kročili, trebamo ju sustavno uvoditi.
To je proces za koji moramo biti spremni ako je volja postizanja cilja s određenim ishodom velika. U protivnom za vas coaching nije. Vama je potrebna neka druga vrsta rada. Ne zaboravite da sve ostalo samo pomaže da i dalje ostajete u mjestu. Plivati možete i u mjestu ,a da se ne pokrenete ni centimetar naprijed.

Po tome se coaching kao profesija koja ide samo prema ishodu razlikuje od drugih.

Stoga ,coaching nije terapija jer ne liječi i  ne propisuje medikamente jer on nije zakrpa , nego proces. Coaching nije kopanje po prošlosti, nego put prema. Na coaching terminu nećemo dokazivati tko je u pravu ,a tko nije. Da bi se nešto dogodilo moramo odustati od svojih prava. To nije socijalni razgovor, nego razgovor koji ima ciljani rezultat koji mora biti mjerljiv. Niti jedan kompetentan i stručan coach vas neće žaliti niti će vam biti rame za plakanje , jer ako je suosjećajan preuzima odgovornost za vaše postupke. Odgovornost je samo vaša jer vi birate ostati u ovoj situaciji ili iz nje izići.  Odličan coach uzimat će vaše male korake na koje ste spremni i neće se tome protiviti. To je vaš odabir, ali će vam svojim vještinama pomoći da od njih učinite velike. Jer vi niste došli na coaching zbog malih koraka, njih već ionako radite. Za velike je potreban vremenski period jer je to proces. Uz coacha ćete shvatiti tu bitnu informaciju i prihvatiti da sve ima određeni vremenski period trajanja. I biljku kad posadite trebate čekati ,dok je njegujete, da izraste. Ništa se ne događa preko noći. Čuli ste već informaciju da je proces bitniji od samog rezultata. Ako ste orijentirani samo na rezultat vi zaboravljate proces i ne radite na njemu. Hoće li biti rezultata? Vjerojatno hoće, ali to nije ono što ste željeli.
  
Coach je osoba koja će vas naučiti kako sve što ste do sada mislili da je nemoguće je u stvari moguće. Razlika je samo u načinu razmišljanja i kutu gledanja.

Ako u svemu do sada što sam napisala nije vaš životni prioritet i ne vidite sebe u tome ,onda vaš prioritet nije coaching. Birajte nešto drugo. Danas bar na tržištu postoji široka lepeza izbora raznih usluga.

I na kraju , kako odabrati coacha s kojim ćete bit zadovoljni?

To mora bit osoba s kojom ćete vi kliknuti i kojoj ćete vjerovati. Mora se među vama stvoriti osjećaj povjerenja. To nema veze s njegovom stručnošću. Možda je T.R. najbolji coach na svijetu no vama ne ulijeva povjerenje. Bolje je tu situaciju što brže napustiti ako cijenite svoje vrijeme  i želite ga kvalitetno uložiti. S druge strane, odgovoran coach će vas upozoriti na sve ovo što sam sada napisala i zamoliti da ne dolazite više ako sve ono što ste odgovorno odlučili činiti ne činite jer vaše i njegovo vrijeme je najvrjednija valuta koju ulažete. Slažete li se? Svakom coachu nije novac na prvom mjestu, nego njegov posao. Ako je spreman raditi posao koji nije coaching, onda to nije coach.

Po pravilima coaching prakse svaki prvi uvodni termin predstojećih sesija mora biti besplatan. Na tom terminu ćete shvatiti radi li se o šarlatanu ili stručnoj osobi, odgovara li vam osoba po svojim parametrima ili ne, osjećate li se u njenom društvu sigurno ili ne i naposljetku osjećate li povjerenje ili ne.

Moram dodati još jednu posebnu i meni vrlo bitnu činjenicu zbog čega sam zavoljela coaching profesiju i odlučila se tome ozbiljno posvetiti je:

Ako nemate vjeru u sebe, posudite je od coacha. Coach je osoba koja u vama uvijek vidi više, nego vi sami.