.

petak, 3. ožujka 2017.

Malomlački Fašnik, fešta za pet!

Mala Mlaka - U prošlu je nedjelju zajedničkim dogovorom, triju društava - Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mala Mlaka, Kulturno umjetničkim društvom Orač, te Školom jahanja Sveti Juraju upriličena neobična ali zanimljiva i oku atraktivna povorka povodom Fašnika u naselju Mala Mlaka.

Naime, iako jedno od manjih naselja (po broju stanovnika u Novom Zagrebu) ovo naselje živi vrlo aktivan civilni život, koji je satkan od mnogo društava, klubova, udruga i podružnice.

Sa velikim smo simpatijama popratili nedjeljni program, za koji je trebalo prije svega mnogo, mnogo entuzijazma, potom zajedništva, te volje, ali i nesebične podrške samih mještana ovog složnog naselja.

Kako neslužbeno doznajemo, ideja o "Malomlaškom Fašniku" već duže vrijeme tinja u ovom naselju. No, ove godine je sasvim spontano došlo i do realizacije, što je ugodno razveselilo i očaralo sve - od samih članova povorke (članova spomenutih društava i Škole Jahanja Sveti Juraj) te mještana i njihovih gostiju, od kojih su neki, moramo priznati vrlo bogato sa srdačnom i iskrenom dobrodošlicom - punih stolova (krafni, raznolikih ukusnih kolača, jela - narezanih kobasica, sira, kuhanih jaja, luka itd... te  pića - sokova piva, vina, bijeloga , crnoga, rakije, pa čak i kuhane kave!) dočekali i ugostili ovu radosnu povorku, koja je naseljem pronosila radost i veselje u očekivanju rodne godine, kako u poljoprivredi i stočarstvu, ali isto tako mnogo poslovnog uspjeha u poduzetništvu.

Dojmljiva, ukusno okićena i prigodno maskira povorka (članovi Kulturno umjetničkog društva Orač, su ovoga puta zapjenili folklorne nošnje, tako da su se ženske članice odjenule muške nošnje, te uz sve to nalijepili brkove, brade i velike obrve, dok su muški članovi nosili ženske oprave, u kojima su se moramo priznati, jako dobro snalazili (e). Umješno našminkani ženskom rukom, čak su mogli onako iz daljine ponekoga fašničkog sudionika i zavesti! Vatrogasci su ovoga puta ostali malo - što se maski tiče - suzdržani. Naime, nisu baš išli onako ozbiljno kao što to oni znaju u zvaničnim službenim odorama, već su se ovoga puta odjenuli, po našem mišljenju u radnu odjeću, stvarajući tako ukupni dojam opuštenosti, no uvijek spremnosti na intervenciju, koju su ovoga puta zamijenili aktivnim prometnim  osiguranjem povorke, ali i ostalih sudionika u prometu. Poseban dojam, snagu, ljepotu i čaroliju života je pronosila grupa konjanika na zaista prekrasnim snažnim i visokim čistokrvnim konjima, koji su svojom veličinom, gracioznošću izazivali divljenje i pozornost. Dodamo li tome mlade jahačice i jahače Škole jahanja - Sveti Juraj, odjenute u narodne nošnje ovoga kraja, sve nas je snažno opila ljepota ove povorke i munjevita misao: 

 - O Bože, ovi svakako treba ponoviti i na godinu!

Na sreću, te nedjelje nikome se nije žurilo, a na svim obrazima, bilo članova povorke, domaćina koji su ugostili povorku ili tek radosnih sumještana koji su pratili povorku iz svojih dvorišta "iza lese" ili sa balkona, prozora - treperio je osmijeh radosti i zadovoljstva. Cijelim naseljem Mala Mlaka, mogla se isčitati , nečujna i nenapisana poruka, toliko srcu bliska - Ovo nam je nedostajalo, ovo moramo njegovati, kao simbol zajednoštva i zajedničke snage u očuvanju tradicije!

Kako je povorka krenula ispred Društvenog, odnosno Vatrogasnog doma oko 14,00 sati svojom zanimljivom kretnjom, kroz cijelo naselje, svraćajući mnogim domaćinima, koji su je imali želju ugostiti, te uz ples i pjesmu na svom putu, povorka se u kasno popodne vraćala na mjesto svog polaska gdje ju je uz ostale mještane naselja Mala Mlake i njihove goste čekala velika prigodna Zabava.



Ivica Mateša, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva Orač, Mala Mlaka
- Moramo priznati kako nam je drago da ste došli popratiti naš prvi Malomlački Fašnik u organizaciji triju članova civilnog društva Male Mlake. Naime, do organizacije ove zaista velike, lijepe, zanimljive i dugo očekivane kulturne manifestacije je došlo sasvim spontano. Naime u čestim kontaktima Kulturno umjetničkog društva Orač, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mala Mlaka, te članova Škole jahanja - Sveti juraj, ali i nekih drugih, došli smo do odluke da ovu godinu pokrenemo Malomlački Fašnik, na jedan drugačiji ali daleko moćniji način, snažniji i brojniji način. Način, gdje ćemo imati priliku predstaviti naše običaje i dokazati snažnu tradiciju. Sigurni smo kako će ovu ideju ubrzo prihvatiti cijelo naše naselje, na samo idejno (to je već postignuto) već i kreativno, kroz raznolike akcije - koje će se kroz iduće godine održavanja "Malomlačkog Fašnika" svakako implementirati, stvarati jedan kulturni, tradicijski događaj koji će okupljati sve generacije i mještane našeg naselja, ali i dobrodošle goste.





Tomislav mateša, član Upravnog odbora
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mala Mlaka
-  Danas smo u organizaciji sa Kulturno umjetničkim društvom Orač i Školom jahanja - Sveti Juraj organizirali Maškare u našem naselju Mala Mlaka.

Planiramo maskiranu povorku provesti kroz naše naselje, kako bi povratili barem jedan dio tradicije koji se pomalo zaboravlja i utapa u ovoj prebrzoj trgovačkoj stvarnosti, kada se na žalost polako otuđujemo jedni od drugih.

Naravno kako se kroz sve to želimo proveseliti, zapjevati i zaplesati, te motivirati  naše sumještane da se i oni pridruže svojim idejama, maskama itd...

Sasvim sam siguran, govoreći u ime našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mala Mlaka kako će današnja kulturno zabavna priredba biti pravi pogodak, kako za sve naše mještane ali i za članove našeg društva.

Nakon povorke našim naseljem, slijedi velika zabava, koja će biti točka na i, današnjem Malomlačkom Fašniku.





Vlado pisačić, predsjednik DVD Mala mlaka
i domaćin Malomlaške fašničke povorke
-  Zaista mi je drago što sam  uprilici ugostiti ovu našu brojnu, raznoliku, veselu i maskiranu Malomlačku Fašničku povorku. Posebno me veseli i čini ponosni, što sam upravo ja prvi od niza naših domaćina koji su se sa velikom željom uključili i nesebično pružili veliku potporu ovom današnjem kulturnom susretu "Malomlački Fašnik", koji je organiziran u našem naselju. kao predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mala Mlaka iznimno sam zadovoljan slogom i jedinstvom, kako naših vatrogasaca, ali isto tako članovima Kulturno umjetničkog društva Orač, te polaznika i članova Škole Jahanja- Sveti Juraj.

Za kraj bih pohvalio naše sumještane, koji su sasvim spontano (neko više, a neki manje) podržali ovo druženje u želju da se ovakvoga što ponovi i slijedeće godine.

Na kraju bih dodao, kako sam već dobio upit od nekih naših sumještana, da li će se slijedeć godine moći pridružiti i maskirane grupe, sastavljene od naših mještana ali i gostiju iz drugih naselja. Naravno kako je odgovor pozitivan. Očekujemo ih sa velikom radošću.






Nikolina Fiolić Crnjak, voditelj
Etno Park  Zagreb (izletište)
- Čast nam je i veliko zadovoljstvo ugostiti ovu prekrasnu povorku, narodnih nošnji, veselja, prekrasnih konja i konjanika - koju čine članovi Kulturno umjetničkog društva Orač, Dobrovoljno vatrogasnog društvo Mala Mlaka i polaznici Škole jahanja - Sveti Juraj.

Zaista je predivno vidjeti ovu Malomlačku Fašničku povorku, prepuni pjesme, plesa , veselja i raznolikih maski. Možda je ovo upravo jedan od načina, da se barem dijelom (barem u početku) povrati jedan dio  naše goleme tradicija, da se aktualizira i sačuva od zaborava.

Za kraj bih željela sa ne malim ponosom istaknuti, kako su upravo ovo prvi gosti, novo osnovnoga  Etno Parka Zagreb. Hvala.






Ivan Fiolić, ugostitelj
u naselju Mala Mlaka
- Moram istaknuti kako sam od srca impresioniran današnjim druženjem, današnjim Malomlačkim Fašnikom. 

I sam sam  od onih koji je uvijek spreman pomoći našoj društvenoj zajednici, odnosno našem naselju, kroz bilo koji oblik, radilo se nekom društvu, klubu ili udrugi.

Drago mi je da polako počinjemo i mi mještani Male Mlake, prepoznavati svoje vrijednosti i vrijednosti naši starih. Zasigurno ćete se složiti sa mnom kako je ovo današnje druženja na osnovu tradicije, zaista nešto prekrasno kako za oko, uho ali i dušu. Sav ova mladost (čast izuzetcima!) zasigurno je garancija kako će se ovakvo što nastaviti, uz pomoć nas mještana Male Mlake ali i našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mala Mlaka, Kulturno umjetničkog društva Orač, Škole jahanja - Sv. Juraj, ali i drugih. 





Vlado Biškupić, član povorke
i vlasnik konja
-  Velika mi je čas, ali prilika ugostiti ovu zaista lijepu povorku. Povorku Malomlačkog Fašnika povorku, koja se na sreću sasvim spontano okupila, iako sam ja osobno par puta sudjelovao na prijašnjim povorkama po Slavoniji itd... pa čak i nekakvom pokladnom jahanju.

Stoga smo evo i mi pokušali barem jedan manji dio naše velike i stare tradicije, ponovno oživjeti ovdje u našem naselju. 


Želja nam je , svih sudionika, organizatora, pokrovitelja itd... da ovo današnje okupljanje preraste u nešto lijepo, što bi prije svega zbližilo naše sumještane, ali isto tako sačuvalo svo kulturno blago, koje održavamo, prije svega kroz Kulturno umjetničko društvo Orač, naše vrijedne vatrogasce, te Školu jahanja - Sveti Juraj. Naravno postoji tu i drugi, koji su samozatajni, no isto tako sa mnogo ljubavi potiču ovo druženje da se ono nastavi, stavljajući naše naselje uz rame drugih naselja koji su također snažni u očuvanju tradicije, kulture i običaja.

Kako sam i sam vlasnik konja, koja su moja velika ljubav, također spadam u onu grupu ljudi koja je uvijek spreman pomoći, stoga slijedeće godine očekujem također ovakvo druženje (još i veće) sa tim da sve ovogodišnje "mane" uočimo i ispravimo, a da slijedeće godine dodamo još nešto, kako bi ovo druženje preraslo u tradicionalni "Malomlački  Fašnik", prepun ugodnog druženja, pjesme, plesa i dobrih maski.





Juraj Naglić, član
Škole Jahanja - Sveti juraj
- Ovo je napokon prvi, ali ne daj Bože zadnji, "Malomlački Fašnik", kakav mještani naše Male Mlake zaslužuju.

Kroz današnje zaista uspjelo Fašničko druženje i organizaciju nekolicina društava u našem naselju, vrlo zorno smo pokazali samo jedan manji dio od neizmjerno velikih mogućnosti ( kultura, sport, tradicija, folklor itd..) od kojih naše naselje Mala Mlaka raspolaže.

Moram priznati kako sam danas među onima koji se neizmjerno raduju, našoj snazi, organizaciji i jedinstvu koju smo pokazali organiziravši "Malomlački Fašnik", gdje su svoju veliku podršku uz Dobrovoljno vatrogasno društvo Mala Mlaka, Kulturno umjetničko društvo Orač i Školu jahanja - Sveti Juraj i iskazali naši sumještani.

Radujem se, što eto, polako ali sigurno - sasvim spontano - započinjemo otkrivati svoje snage, svoje želje, svoju tradiciju ali i svoje ciljeve, jedinstveno kao naselje. sasvim sam siguran, kako ćemo našu kulturnu manifestaciju "Malomlački Fašnik", već na godinu učiniti kvalitetnijim, sadržajnijim i sl. U to, ne sumnjam jer znam da mi to možemo.




















































































Nema komentara:

Objavi komentar