Novi Zagreb - Dragi moji čitatelji,
Obilazeći
ove dane naše tržnice (posebno vikendom), upala mi je u oči topla žuta i naranđasta
boja bundeve, tikve i buča raznih veličina i oblika – izrezana u kriške,
kockice veće ili manje, ili izribana na rezance.
Buča,
bundeva, tikva (kako se već naziva u pojedinim krajevima), je oduvijek bila dio
naše tradicionalne kuhinje – posebno kontinentalne Hrvatske.
Zatim
je jedno vrijeme bila zaboravljena i smatrala se uglavnom stočnom hranom.
Ali,
vrijeme je svoje učinilo i ponovno je postala veoma tražena namirnica,
pripremljena na razne načine – kuhanjem, pečenjem, pirjanjem, kao slana i
slasna slatka jela.
Dapače,
organiziraju se u nekim mjestima i „Bučijade“ sa nagradama, pišu se recepti i
nude jela na jelovnicima naših restorana, hotela i domaćinstava.
Ovo
povrće je ukusno, hranjivo i zdravo, puno vitamina i minerala, ali pri tome i
vrlo niske kalorijske vrijednosti (10 dag bundeve daje 25kcal), dobro došlo u
novim dijetama.
Imamo
više vrsta ove namirnice – bundeve, tikve , a najčešće se spominje:
- Obična tikva
- Muškatna tikva koja je kruškastog oblika
- Tikva „turkinja“ – oblog oblika, narančaste boje, uglavnom se peče u pečnici izrezana na kriške
- Pikantna krem juha od tikve
Prije
nego li ponudim recpte od ove namirnice, moramo spomenuti još nešto što je
vezano uz tikve.
U
novije vrijeme, preuzeli smo američki običaj „Noć vještica“.
Bundeve
se izdubljuju, očiste od mesnatog dijela i koštica, oblikuje se u različite
figure i stavljaju se u njih svijeće. Ne znam da li služe zastrašivanju okoline
ili da se divimo posebnim ukrasima oblikom i izgledom. U svakom slučaju
preuzeli smo i mi taj običaj i vrlo je
popularan i nažalost previše komercijaliziran.
A
sada , ipak se vratimo ponudi jela od ove namirnice.
- 75 dag muškatne tikve
- 7 dcl juhe od povrtne kocke
- 1,5 dcl mlijeka
- 1,5 dcl kiselog vrhnja
- Sol, papar, muškatni oraščić
- 10 dag kruha
- Malo ulja
- Ribani parmezan
Očišćenu
tikvu ogulimo, izerežemo na kockice i kuhamo u povrtnoj juhi kojoj smo dodali
mlijeko i začine (sol, papar, muđkatni oraščić). Nakon što je tikva omekšala,
malo ohladimo i usitnimo štapnim mikserom dok se masa ne pretvori u gustu i
glatku smjesu.
Pjenjačom
umiješamo kiselo vrhnje, po potrebi dodamo tople vode da dobijemo željenu
gustoću. Kockice svježeg kruha popržimo na malo ulja i poslužimo u juhi
neposredno prije posluživanja. Uz kockice kruha izribamo i malo parmezana.
Od
ove krem juhe možemo napraviti i novi recept dodajući kuhani grah, pa umjesto
juhe možemo poslužiti varivo od tikve sa grahom , kao cjeloviti obrok.
Slasna savijača od bundeve
- 1 kg bundeve
- 50 dag listova za savijaču
- 15-20 dag mljevenih oraha
- 7 žlica kristal šećera
- 2 vrečice vanilin šećera
- 1 žličica cimeta
- 12 dag margarina za kolače
- Šećer u prahu
Izribanoj
bundevi na rezance dodamo orahe, šećer, vanilin šećer i cimet. Sve dobro
izmiješamo. Uzmemo 2 kore listova za savijaču, prvu malo poprskamo sa
mješavinom rastopljenog margarina i tople vode, položimo drugi list i gore
premažemo pripremljeni nadjev. Savijemo i stavimo u tepsiju koju smo prethodno
premazali margarinom.
Ponavljamo
postupak dok ne potrošimo sav pripemljeni nadjev. Dobro je premazati složene
savijače sa ostatkom rastopljenog margarina. Pečemo u zagrijanoj pećnici. Kada
je savijača pečena, malo ohladimo, izrežemo na manje komade i pospemo šećerom u
prahu. Poslužimo!
I
ovdje želim nešto nadodati: umjesto oraha, možemo staviti mljeveni mak i evo
novog, drugačijeg okusa i izgleda.
Želim Vam dobar tek!
Vaša Božica Mirić
Nema komentara:
Objavi komentar