.

petak, 7. listopada 2016.

Tikvice , dragocjeno povrće

Novi ZagrebTikvice su svestrano upotrebljivo povrće. U ovo godišnje doba na našim tržnicama i trgovinama nudi nam se u izobilju, pa su i cijene za kupnju vrlo primjerene.

Možemo ih pripremiti na najrazličitije načine - procesom kuhanja, pirjanja, pečenja ili prženja, bilo da se posluže kao samostalno jelo, bilo uz dodatak drugih namirnica. Danas se također poslužuju sirove, izrezane u tanke ploške, ili rezance, kao salate, uz prilog mesnim jelima.

Njihov blagi okus je odlična osnova za pripremu najrazličitijih  jela, uz dodatak rajčice, patlidžana, paprike, uz poboljšanje raznih začina i aromatičnih biljaka (kopar, peršin, curry, bosiljak, ružmarinn i sl). Tikvice su bogate mineralnim tvarima - kalcij, fosfor, jod kao i vitaminima B i C. Dobro je naglasiti da su tikvice niskokalorične, idealne u dijetalnoj prehrani, kao i kod smanjivanja težine - mršavljenja.

Preporuča se, da kod čiščenja tikvica za pripremu jela, ne treba guliti zelenu zelenu koricu (da se ne raspadnu pri omekšavanju). Time čuvamo sve navedene hranjive tvari.

Tikvice se bez ikakvih posljedica mogu sačuvati u hladnjaku i do 8 dana.

Možemo ih i zamrzavati na više načina, ovisi o tome za što ćemo ih kasnije koristiti, npr. kao varivo, pohanje ili prženje.

Dobro ih operemo, izrežemo na ploške, kocke ili kolutove. Možemo ih nakratko blanširati (oko 2-3 minute) u kipućoj vodi, zatim ih stavimo u hladnu vodu (kratko) i ocijedimo, osušimo i složimo na poslužavniku i oko 2 sata pa stavimo u zamrzivač.  Nakon toga ih stavimo u plastične vrečice zavežemo gumicom i vratimo u zamrzivač.

Prije upotrebe ih djelomično odmrznemo na sobnoj temperaturi, ili ih odmah stavimou kipuću vodu ako pripremamo varivo.





U prilogu vam dajem dva recepta:


Punjene tikvice

  • 1 kg, tikvica
  • 25 dag. mljevenog mesa
  • 10 dag. šampinjona
  • 5 dag. luka
  • 6 dag. margarina ili ulja
  • 5 dag. parmezana
  • 1 jaje
  • kosani peršin
  • sol, papar
  • 1 vrhnje za kuhanje - "bešamel"


Opranim tikvicama odrežemo vrh i prerežemo ih po duljini. Žlicom istružemo sjemenke, i nadjevamo pripremljenim nadjevom.

* Nadjev napravimo na slijedeći način:

Na ugrijanu masnoću stavimo pirjati kosani luk, i kada luk uvene , dodamo mljeveno meso. Podlijevamo sa malo vode, i kad je meso napola omekšalo, umiješamo izrezane šampinjone.

Sve zajedno pirjamo dok sve ne omekša. Na kraju umiješamo peršin, sol, jaje i papar.

Prelijemo bešamel umakom i stavimo zapeći u vruću pećnicu 30 - 40 minuta na 180 °C.

Tikvice na dalmatinski način

  • 1 kg. mladih tikvica
  • 50 dag. rajčice svježe
  • 1 stručak peršina (lišće)
  • 3 režnja češnjaka 
  • 1,5 dl. maslinovog ulja
  • žlicu - dvije mrvica
  • sol, papar


Tikvice dobro operemo i narežemo na kockice, a opranu rajčice na tanke ploške. U posudu koju smo premazali uljem, slažemo red tikvica, pospemo sa kosanim peršinom i češnjakom, zatim red narezane rajčice, posolimo i popaprimo. Možemo posuti sa malo mrvica. Na vrhu treba biti rajčica. Prelijemo sadržaj sa uljem i malo mlake vode, (nekoliko žlica, jer će rajčica i tikvice pustiti vlastitu tekućinu). Poklopimo i kuhamo na blagoj vatri dok jelo ne omekša. Ne miješamo, već samo povremeno protresemo posudu.

Poslužiti možemo toplo ili hladno.


Dobar tek,

                        vaša Božica Mirić

Nema komentara:

Objavi komentar