Novi Zagreb - Tikvice su svestrano upotrebljivo povrće. U ovo
godišnje doba na našim tržnicama i trgovinama nudi nam se u izobilju, pa su i
cijene za kupnju vrlo primjerene.
Možemo ih pripremiti na najrazličitije načine - procesom kuhanja, pirjanja,
pečenja ili prženja, bilo da se posluže kao samostalno jelo, bilo uz dodatak
drugih namirnica. Danas se također poslužuju sirove, izrezane u tanke
ploške, ili rezance, kao salate, uz prilog mesnim jelima.
Njihov blagi okus je odlična osnova za pripremu najrazličitijih jela,
uz dodatak rajčice, patlidžana, paprike, uz poboljšanje raznih začina i
aromatičnih biljaka (kopar, peršin, curry, bosiljak, ružmarinn i sl). Tikvice su
bogate mineralnim tvarima - kalcij, fosfor, jod kao i vitaminima B i C. Dobro je
naglasiti da su tikvice niskokalorične, idealne u dijetalnoj prehrani, kao i
kod smanjivanja težine - mršavljenja.
Preporuča se, da kod čiščenja tikvica za pripremu jela, ne treba guliti
zelenu zelenu koricu (da se ne raspadnu pri omekšavanju). Time čuvamo sve
navedene hranjive tvari.
Tikvice se bez ikakvih posljedica mogu sačuvati u hladnjaku i do 8 dana.
Možemo ih i zamrzavati na više načina, ovisi o tome za što ćemo ih kasnije
koristiti, npr. kao varivo, pohanje ili prženje.
Dobro ih operemo, izrežemo na ploške, kocke ili kolutove. Možemo ih
nakratko blanširati (oko 2-3 minute) u kipućoj vodi, zatim ih stavimo u hladnu
vodu (kratko) i ocijedimo, osušimo i složimo na poslužavniku i oko 2 sata pa
stavimo u zamrzivač. Nakon toga ih stavimo u plastične vrečice zavežemo
gumicom i vratimo u zamrzivač.
Prije upotrebe ih djelomično odmrznemo na sobnoj temperaturi, ili ih odmah
stavimou kipuću vodu ako pripremamo varivo.
U prilogu vam dajem dva recepta:
Punjene tikvice
- 1 kg, tikvica
- 25 dag. mljevenog mesa
- 10 dag. šampinjona
- 5 dag. luka
- 6 dag. margarina ili ulja
- 5 dag. parmezana
- 1 jaje
- kosani peršin
- sol, papar
- 1 vrhnje za kuhanje - "bešamel"
Opranim tikvicama odrežemo vrh i prerežemo ih po duljini. Žlicom istružemo
sjemenke, i nadjevamo pripremljenim nadjevom.
* Nadjev napravimo na slijedeći način:
Na ugrijanu masnoću stavimo pirjati kosani luk, i kada luk uvene , dodamo
mljeveno meso. Podlijevamo sa malo vode, i kad je meso napola omekšalo,
umiješamo izrezane šampinjone.
Sve zajedno pirjamo dok sve ne omekša. Na kraju umiješamo peršin, sol, jaje
i papar.
Prelijemo bešamel umakom i stavimo zapeći u vruću pećnicu 30 - 40 minuta na
180 °C.
- 1 kg. mladih tikvica
- 50 dag. rajčice svježe
- 1 stručak peršina (lišće)
- 3 režnja češnjaka
- 1,5 dl. maslinovog ulja
- žlicu - dvije mrvica
- sol, papar
Tikvice dobro operemo i narežemo na kockice, a opranu rajčice na tanke
ploške. U posudu koju smo premazali uljem, slažemo red tikvica, pospemo sa
kosanim peršinom i češnjakom, zatim red narezane rajčice, posolimo i popaprimo.
Možemo posuti sa malo mrvica. Na vrhu treba biti rajčica. Prelijemo sadržaj sa
uljem i malo mlake vode, (nekoliko žlica, jer će rajčica i tikvice pustiti
vlastitu tekućinu). Poklopimo i kuhamo na blagoj vatri dok jelo ne omekša. Ne
miješamo, već samo povremeno protresemo posudu.
Poslužiti možemo toplo ili hladno.
Dobar tek,
vaša Božica Mirić
Nema komentara:
Objavi komentar