.

četvrtak, 6. listopada 2016.

Sinoćnja zanimljiva književna tribina u knjižnici Travno

Travno -  U knjižnici Travno, već treću godinu djeluje čitateljski klub koji okuplja knjigoljupce, osobe koje rado i puno čitaju, koje u razgovoru o knjigama i književnosti vole razmijeniti mišljenja, ne boje se mijenjati perspektivu, koje su otvorene za novo i drugačije. Čitaju i razgovaraju o pročitanome.

U sinoćnjem susretu imali smo priliku saznati kako to izgleda sa spisateljske strane. Kako razmišlja čovjek koji piše, što ga motivira i kamo svojim pisanjem želi doprijeti.

Sinoćnji gost, pisac Darko Milošić, također naš sugrađan točnije Zapruđanec, bio je pravi izbor, moderatorice Milene Ajduković - informator u knjižnici Travno. 

U ugodnom dijalogu vrlo iskreno  i otvoreno, pisac Darko Milošić odgovarao na sve spontane upite i pružao vrlo često odgovore, koji su tjerali na promišljanje ali i hrabrili u ova dosta čudna vremena, obaveznog svrastavanja (na - oni ili mi ili lijevo ili desno i sl.)  nenametljivo tražeći  individualnost, koja nema zadanih granica, niti je sklona svrstavanju, baš nasuprot.

Bilo je tu i riječi o pisanju bloga , kojim je započeo 2009. godine pod nazivom - Gospon profesor, te o zbirkama eseja, koje su objavljene, prva 2013. godine, pod nazivom "55 lakih komada" a dvije godine kasnije, i o izdanoj  zbirci eseja, pod nazivom "Novi laki komadi" koje smo sve skupa imali priliku pratiti i čitati u Večernjem listu.

Moramo priznati kako je vrijeme u trajanju od nešto dužem od sat i pol, zaista brzo i ugodno proteklo, na iznenađenje svih prisutnih.



Darko  Milošić,  urednik u izdavačjoj kuću
Sandorf, pisac bloga
- Došao sam ovdje predstaviti moje dvije knjige , " 55 lakih komada" i "Novi laki komadi" gdje sam zapravo sabrao, nekih stotinjak tekstova koje sam objavljivao na blogu u osam godina.

Moram priznati kako je na ovu tribinu došao lijep broj ljudi, stvarno sam silno zahvalan, što su odvojili svoje vrijeme. Prema reakcijama, ali i po broju pitanja te silini pljeska, zaključujem da se ljudima svidjelo.

 Dotaknuli smo, koliko se u sat i pol moglo tema dotaknuti.

Naravno, ima u mojim knjigama toga još, ali na žalost  - nije bilo vremena.

No, za kraj, preporučam svima da pročitaju moje dvije knjige, kako bi se susreli sa dosta zanimljivi i raznolikih tema. 



Milena Ajduković, diplomirani knjižničar,
informator u knjižnici Novi Zagreb
-  Večerašnja tribina pod naslovom - "Blogovi i književnost na novim medijima, mogućnost dialoga u virtualnoj sferi", imala je gosta Darka Milošića, blogera. 

Blogera koji piše blog pod naslovom "Gospon profesor", kako je rekao, ispravio moj pogrešno navedeni podatak da je to 2011. godine, to je blog koji piše od 2008. godine. U tom blogu se bavi različitim temama, uglavnom društvenim. No, u svakoj od tih tema o kojoj govori, govori o nekoj knjizi na koju se poziva, zaključke te knjige.

Evo, bili smo u prilici saznati mnoge njegove stavove o relevantnim društvenim problemima i o kulturi dijaloga na samoj virtualnoj  domeni. Autor dosljedno izbjegava vulgarnosti i ton  diskusije koji se danas preferira, dakle psovački, negativistički. Njegovo je mišljenje kako se stvarima mora i treba pristupati pozitivno, jer samo prostačenje i nadvikivanje i podjela - kako je jedan posjetitelj tribine kazao - bipolarni poremećaj u društvu. Da se čovjek mora deklarirati jeli lijevi ili desni, jeli religiozan ili nije... Dakle , kada se ultimativno traži nekakva opredjeljivanja, naš večerašnji gost dosljedno izbjegava takvo opredjeljivanje i tu bipolarnu podjelu. Jer on smatra, kako se svatko od nas treba definirati kako osoba. Dakle, njegovati individualnost i nekakvo slobodno racionalno mišljenje utemeljeno na nekakvim činjenicama, a ne baviti se  tlapnjama i  podjelom na nekakve tabore.









Nema komentara:

Objavi komentar