.

subota, 10. rujna 2016.

Kada ostvereni rezultati, tjeraju naprijed

Buzin - Ovih dana smo posjetili Nogometni Klub Mladost iz Buzina, koji se svojim radom, ostvarenim rezultatima, brojnošću igrača u svih kategorija ali i jasnom i snažnom vizojom za svoju budućnost, u zadnje tri godine prometnuo u zaista uspješan klub.

Ove godine Nogometni Klub Mladost, slavi i obilježava 70. godina postojanja i duge tradiciju svog slavnog postojanja.

Danas je to klub u pozitivnoj ekspanziji, u kojem radu treniraju mnoga djeca iz svih krajeva Novog Zagreba, pa i šire. Također je to klub  čije boje i tradiciju pronose i svojom nogometnom igrom brane mnogi kvalitetni igrači, svih dobnih kategorija, koji su marljivo trenirajući, stručno odgojeni u ovom klubu. 



A ženska nogomatna reprezentacija
Hrvatske
- Na našem terenu, ovdje u Nogometnom Klubu Mladost iz Buzina redovito svoje pripremne turnire održavaju selekcije Hrvatskog nogometnog saveza poput U-21 reprezentacije i ženske A reprezentacije, te prvoligaški klubovi (npr. R. N. K. Split i sl.).

Također je naš travnjak  ugostio i reprezentacije iz drugih zemalja poput U-21 reprezentacije Italije, ili U-19 reprezentaciju Nizozemske  i A reprezentaciju Cipra.



No, kada smo već spomenuli tradicije, vrijedi spomenuti i veterana, koji su - kako smo doznali - ponovno organizirani i okupljeni prije nekoliko godine, na ponos svih mještana naselja Buzin ali i ponos Nogometnog Kluba Buzin.



Mario Ban, predsjednik Nogometnog
Kluba - Mladost
Nogometni Klub Mladost utemeljen je davne 1946. godine, na inicijativu nekoliko entuzijasta naselja Buzin.

Od tada, malog seoskog kluba, prepunog iskrene i neposredne ljubavi prema nogometu, velikog žara prema nogometnoj igri i bezgranične želje prema druženju, bez gotovo ikakvih sredstava, prerastao je u suvremen i moderan klub, koji svojim ugledom, rezultatima i brojnošću spada u sam vrh Hrvatskih klubova.

Kroz ponosne godine neprekidnog djelovanja (i u vrijeme Domovinskog rata, iako se veliki broj igrača odazvao zovu domovine u tim teškim i sudbonosnim danima za našu Hrvatsku) klub danas kroz svoje volontersko djelovanje okuplja nešto više od tristotinjak registriranih igrača, koji se natječu u trinaest  kategorija, koje svakodnevno trenira osam trenera sa svim stručnim kvalifikacijama. O tehničkim uvjetima se zaista predano brinu dvije osobe, jedan "oružar" i jedna osoba zadužene za održavanje samog nogometnog terena i održavanje popratnih objekata.

Spomenuo bih kako smo u zadnjih desetak godina uz mnogo truda i odricanja, te maksimalnog angažiranja ljudi u Klubu ali i izvan Kluba različitim investicijama i radovima podigli višestruko sveukupnu vrijednost gradske imovina.No, korištenju ovih resursa je zaista došao kraj.

S obzirom, kako se klub u posljednje tri godine zaista razvija, kao odraz kvalitetnog stručnog i osmišljenog rada, u smislu brojnosti djece i broja utakmica - nalazimo se u zaista nezahvalnoj poziciji - gdje naši sadašnji tehnički uvjeti (samo jedan travnati teren, dotrajalost svlačionica, sanitarnih čvorova i sl.) ni izbliza ne mogu pratiti sve realne potrebe Kluba. Koliko god se mi svi skupa, igrači, treneri, roditelji, gosti i publika trudili adaptirati -  svaki dan iznova, toj mučnoj situaciji.

Ono što nas najviše brine, ali i boli, te zaista može ugroziti sve ove hvale vrijedne rezultate je lagano nezadovoljstvo roditelja, koji žele da im djeca treniraju u nešto boljim - normalnijim uvjetima. Naravno, kako razumijemo roditelje i njihovo opravdano nezadovoljstvo, no  već smo više puta kontaktirali sve zadužene Gradske instance i skrenuli im pažnju na alarmantnost naše situacije, te ih zamolili da nam što prije pomognu u rješavanju ovog - za naš Klub zaista velikog problema. 

Gotovi projekt, nove tribine NK
Mladost
Kako sam već prije spomenuo, naš Klub nedvojbeno pripada u sam vrh Hrvatskih klubova. No, na žalost mi trenutno treniramo i nastupamo samo na jednom travnatom igralištu uz koje nam nedostaje barem jedno teren sa umjetnom travom kako bi mogli uspješno trenirati  ovdje u svom Klubu i kroz period jeseni i zime. Naime, sada smo u nezgodnoj prilici da za vrijeme jeseni i zime, moramo koristiti (i plaćati!) različite dvorane širom Novog Zagreba, kako bi redovito održavali treninge, što nikako ne ostavlja dobar dojam zajedništva o našem Klubu i "odrođuje" igrače od našeg Kluba.

Također i svlačionice , sanitarni čvorovi, te ostale tehničke prostorije ni izbliza ne mogu zadovoljiti današnje potrebe ali ni standarde jednog nogometnog kluba koji okuplja ovako veliki broj mladih.

Kako bi pokazao i dokazali kako mi u Klubu samo ne sjedimo skrštenih ruku, čekajući nečiju milost (gradskih i sportskih ureda, zaduženih za financiranje sporta) u pripremi smo  financirali cijelokupni projekt, novih terena, tribina i svih potrebnih prostorija za uspješno funkcioniranje kluba u 21. stoljeću. 

Mišljenja smo kako je ovaj projekt interesantan i za apliciranje  za sredstva iz EU fondova.



Juraj Ban, tajnik Nogometnog
kluba - Mladost
- U vrijeme, prije petnaestak godina kada sam ja osobno započeo trenirati ovdje u našem klubu, tada smo uz seniore imali samo dvije kategorije (jedna mlađih i jedna starijih dečki). 

Kako je klub rastao, tako su se formirale nove kategorije. Uglavnom se tu radilo o dva "godišta".

Danas na sreću imamo  u svakom godištu po jednu kategoriju.

Prije nekih osam godina smo dobili zasluženi status - Škole nogometa, gdje su formirane nove kategorije, počevši od " Zagića" /dvije kategorije/, Limači /dvije kategorije/,  Mlađih pionira /dvije kategorije/, Starijih pionira / dvije kategorije/ Kadeta i juniora, također po dvije kategorije. Sve zajedno danas je to 10. kategorija, znači u Školi nogometa i tome vrijedi dodati Seniore. 

Sve zajedno imamo, kako je i sam predsjednik rekao nešto više od tristotine igrača.

Za velikim zadovoljstvom mogu istaknuti kako se broj igrača svake godine povećava, poglaviti u najmlađim kategorijama, a posebno u našoj kategoriji - Početnika. U kategoriji Početnika spadaju djeca koja još uvijek nisu napunila šest godina, a počela su trenirati nogomet.No, kada navrše šest godina, tada se registriraju u najmlađu kategoriju - Zagići.

Ovdje bih sa velikim ponosom ali isto tako i velikim simpatijama  spomenuo i naše veterane, koji evo uz sve ostale kategorije vrlo rado i disciplinirano okupljaju ovdje u našem klubu. To su  bivši igrači koji su cijeli svoj sportski vijek trenirali, nastupali  i prezentirali naš klub ali i naše naselje diljem cijele naše Hrvatske ali i šire. 

- Možete li nam reći kako se finacirate?

-  Financiramo se kao i većina ovdašnjih klubova, sredstvima "iz Grada". Grad Zagreb, preko svojih programa, kroz sportski Savez grada Zagreba, nam pruža određena sredstva, no dobivao i dio sredstava od Zagrebačkog nogometnog saveza. Sve naše potrebe još uvijek (trudimo se uz zaista veliki napor, na sve moguće načine) uspijevamo zadovoljiti kroz spomenute izvore financiranja, iako ovdje želim istaknuti kako imamo i nekoliko sponzora i nekoliko donacija, no to su više simbolična sredstva.

Kako je za pretpostaviti, ali kako sigurno i sami znate, financiranje u čitavom sportu u Gradu zagrebu nije baš izdašno, pogotovo za amaterski sport, kao što je nogomet i sl. Godišnje nam se odobravaju zaista minimalna sredstva, koja nisu ni izbliza dovoljna za naš čitav pogon (kao što ste se do sada upoznali, mi imamo zaista veliki pogon!). 

Neki nam (zlonamjerni) govore, kako smo mi mali klub, što nikako ne prihvaćamo. Razlog njihovih tvrdnji nalaze u tome što se natječemo u Prvoj Zagrebačkoj ligi, to je peti Rang, Hrvatskog nogometa a zaboravljaju pri tome da mi imamo jedan od najvećih "pogona" u gradu Zagrebu.

- Kako smo čuli iz dosadašnjih razgovora, trenutno se vaš klub nalazi u situaciji da mu zaista  kvalitetan rad i nastavak  ovakvog rada priječe tehnički problemi, od nedostatka terena sa umjetnom travom, pa do adekvatnih svlačionica, sanitarnih  čvorova ali i ostalih prostorija i sadržaja ... Kako smo čuli, vi već imate gotov projekt, koji ste sami isfinacirali, za riješenje svih vaših problema, koji ne zahtjeva velika sredstva u usporedbi sa drugim takvim objektima, koji se grade u gradu. Takav prostor bi uvelike olakšao rad kluba i privukao ali i zadržao veliki broj mladih zaljubljenika u ovaj zaista lijepi kolektivni sport.

Trening mlađih uzrasta
-  Naravno, taj projekat bi doveo do toga  da bi mogli svoje kapacitete proširiti, uvesti neke nove suvremene modele treniranja, kao što je npr. Otvorene škola nogometa, treniranje pred početnika, koje upisuju vrtić .... samim time bi zaposlili nove trenere. Zasigurno bi takvo što izazvalo nove kvalitetan promjene ne samo u samom klubu, već i šire u cijelom naselju Buzin, ali i šire! Jer nogomet nije samo treniranje i sport, on je mnogo više. To je životna škola, i životno odrastanje pozitivnih navika, koja uči  i pruža odgovore na mnoga životna pitanja.

Za kraj ovog našeg ugodnog razgovora, iskoristio bih priliku te pozvao sve ljude dobre volje, da nam se svojim znanjem, voljom i spremnošću za pomoć, priključe u radu - kako bi ovaj naš klub učinilo još kvalitetnijim, modernijim, moćnijim. Unaprijed se zahvaljujem u ime svih članova Nogometnog Kluba Mladost iz Buzina. 








Nema komentara:

Objavi komentar