.

srijeda, 1. lipnja 2016.

Posjetili smo Kulturno umjetničko društvo Sijač iz Lučkoga, na generalnoj probi

Remetinec -  Jučer smo posjetili članove  tamburaške i folklorne skupine  Kulturno umjetničkog društva Sijač iz naselja Lučko, gdje se održavala jednu, od zadnje dvije generalne probe na pozornici Centra Za kulturu Novi Zagreb. Naime  članovi ovog često nagrađivanog  i po svojoj kvaliteti nastupa široko i daleko poznatog Kulturno umjetničkog društva, uvježbavali su svoje koreografije za skori nastup - 5. lipnja (nedjelja) 2016. godine u 19,00 sati na smotri ZAFAZ (Zajednica folklornog amaterizma grada Zagreba) u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.



Anita Huđak, voditeljica folklorne skupine
Kulturno umjetničkog društva Sijač, Lučko
-  Ja sam voditeljica folklorne skupine, no dosta "friško", tek od studenog mjeseca prošle godine. Kao što imate priliku vidjeti, večeras se pripremamo za Smotru - Zajednica folklornoga amaterizma grada Zagreba, koja se održava u nedjelju. Pred nama su dvije generalne probe, ova večerašnja i u petak završna. 

Moram istaknuti kako sam zadovoljna trudom, entuzijazmom  i svime uvježbanim do sada od članova folklorne skupine. Naravno, i  to bih kazala i za našu tamburašku skupinu, koja također u svim probama daje sve od sebe.

- Kako smo uspjeli doznati, ova Smotra je dosta važna u radu svakog Kulturno umjetničkog društva koje djeluje u gradu Zagrebu. Naime, nastup na Smotri se boduje, a prema broju osvojenih bodova se dobivaju financijska sredstva za slijedeću godinu. Naime o količini bodova ovisi direktno i visina financiskuh sredstava?

- Naravno, nastup na Smotri se svaka godine ocjenjuje od strane - stručnog žirija. Svaki član žirija ocjenjuje po jedan od elemenata sveukupnog nastupa, Tako da jedan član ovog žirija ocjenjuje odjeću, odnosno narodnu nošnju, drugi član pak ocjenjuje pjevanje, a treća osoba ocjenjuje ples, odnosno izvedbu koreografije. Naš sav trud je usmjeren i ove godine na osvajanje što više bodova, u što ne dvojim nakon zaista velikog truda, rada i entuzijazma koji je uz obavezno veselja, šalu smijeh, i radost prisutan na svakoj našoj probi.



Tomislav Frdelja,  voditelj folklorne skupine
Kulturno umjetničkog društva Sijač, Lučko
- Koliko dugo djeluje tamburaška skupina, a koliko ste dugo i vi član ove tamburaške skupine Kulturno umjetničkog društva Sijač ?

 Skupa smo od samog početka , odnosno od osnutka Kulturno umjetničkog društva Sijač. Mogu u ime svih članova sa ponosom reći, kako će se slijedeće godine navršiti jubilarnih - deset godina, zajedničkog rada.

- Dragi Tomislave, možete li nam reći, što je vas privuklo, prema tamburaškim instrumentima, tamburaškoj glazbi, prema radu u Kulturno umjetničkom društvu Sijač?

- Prvenstveno me privukla  velika ljubav prema glazbi, koja seže još od najranijih dana djetinstva. Siguran sam , kako nitko od nas, članova tamburaške skupine ne bi bio ovdje da ne voli, svim srcem tamburašku glazbu.

Naravno, nakon toga tu su i druženja,putovanja, nova poznanstva i sve ostale ljepote koje Kulturno umjetničko društvo nosi sa sobom.

- Tomislave, za kraj, možete li nam reći kako stojite sa podmlatkom ?

- Iskrenog sam mišljenja da sa podmlatkom stojimo baš poput ostalih Kulturno umjetničkih društava. Naime, dođu godine, kada je folklor i sviranje tamburice "in", no također se dogode godine, kada je interes manji. Upravo u jesen planiramo  audiciju za mlade članove. Naime u planu nam je organiziranje "mlade" tamburaške skupine, kako bi i na taj način  ojačali naš rad i učinili naše nastupe, raznovrsnijima.

- Kakva su vaša očekivanja u vezi osvajanja bodova na Smotri Zajednica folklornoga amaterizma grada Zagreba?

- Tu smo dosta optimistični, svi skupa. Naime učiniti ćemo u tom nastupu sve ono što najbolje znamo i možemo. Naravno, tu postoji stručna žiri koji će dati svoj konačni sud, a preko toga i bodove. Mi smo nakon zaista mnogo vježbanja i rada, prepuni samopouzdanja i nadamo se najboljem!



Biserka Petrović, tajnica
Kulturno umjetničkog društva Sijač, Lučko
- Naše kulturno umjetničko društvo -Sijač, je obnovljeno voljom mještana našeg naselja prije devet godina. Inače Kulturno umjetničko društvo Sijač ima tradiciju postojanja 40. godina.

Trenutno u Kulturno umjetničkom društvu aktivno djeluje oko četrdesetak članova. U društvu djeluje:
  • tamburaška sekcija
  • folklornu odraslu skupinu
  • folklornu dječju skupinu
Probe održavamo redovito u našim Društvenim prostorijama, dva puta tjedno.

Večeras  zbog većeg prostora , zadnje dvije generalne probe izvodimo ovdje na pozornici Centra za kulturu Novi zagreb u Remetinečkom gaju. Kako zasigurno i već znate, u nedjelju  5. lipnja 2016. godine nastupamo u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski na Smotri Zajednica folklornoga amaterizma grada Zagreba. Za svaku Smotru pripremimo nove koreografije, gdje iz godine u godinu ostvarujemo solidne i zapažene rezultate.

- Kada smo kod rezultata, čuli smo od voditelja kako folklorne skupne, ali isto tako i tamburaške, kako su puni samopouzdanja i kako očekuju dobre rezultate na ovogodišnjoj Smotri ZAFAZ? Kakvo je vaše viđenje?

- Pa i ja osobno uvijek očekujem dobre rezultate, jer je ove godina znatno pomlađena, osvježena ekipa, vole plesati, vole folklor a i međusobno se izvrsno slažu i druže.

- Čuli smo , kako od jeseni imate ambicije pokrenuti i dječju tamburašku skupinu, te proširiti dječju folklornu skupinu, ali uključiti i još članova odrasle folklorne skupine?

- Zaista nam je namjera proširiti dječje skupine i povećati broj članova. Zato bih za kraj ovoga našeg kratkog ugodnog razgovora, pozvala sve od roditelja pa do mlađih ili starijih mještana  ali i ne samo mještana - već i šire da nam se pridruže u uspješnom radu našeg Kulturno umjetničkog društva Sijač. Ima li išta ljepše od druženja, pjesme, plesa, putovanja.. Očekujemo vas sa iskrenim





"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!

















Nema komentara:

Objavi komentar