četvrtak, 9. lipnja 2016.

Europski izgled naselja Buzin, južnog ulaza u našu metropolu


Buzin - Kako smo se uvjerili ovih dana, pješačko - bicikistička staza, koja će povezivati dva grada Zagreb i Veliku goricu, na sreću mnogih bicikoljubaca privodi se kraju. 

Kako doznajemo od Maria Kranjčina, predsjednika Vijeća mjesnog odbora Buzin, biciklistička staza bi se i prije realizrala da nije bilo određenih poteškoća jer je trasa bila u vlasništvu Hrvatskih cesta, a sad je Grad Zagreb preuzeo upravljanje i projekt je konačno krenuo. 

Kako nadalje doznajemo naselje Buzin je udaljeno do centra grada svega osam kilometara, do kojega stanovnici ovoga ali i susjednog naselja Veliko polje mogu doći samo automobilom ili javnim prevozom, stoga ih iznimno raduje izgradnja ove pješačko - biciklističke staze, jer će njome sa veseljem moći doći i do Sportsko rekreacijskog centra Bundeka ali i u sam centra grada.Obitelj Vrbanić i  Krstulović -
"Još su dva u garaži, no ne da
mi ih se vaditi!"
Uskoro smo se mogli uvjeriti i sami u tvrdnje Maria Kranjčina, predsjednika Vijeća mjesnog odbora naselja Buzin, kako gotovo svaki stanovnik naselja Buzin posjeduje bicikl, naime to je u ovom naselju tradicija.Po tome smo ravni stanovnicima Amsterdama.

Naime, prolazeći kroz naselje Buzin u dvorištima prekrasno uređenih kuća, mogli smo primijetiti čak po tri bicikla ali i više.

Ovim našim iskustvom sasvim smo sigurni, kako ovo naselje po mnogo čemu uspješno po Europskim normama življenja, ovoga puta nadmašuje i sam spomenuti grad Amsterdam, po  broju bickloljubaca na broj stanovnika naselje Buzin.


No važnost biciklisičke staze u loklanom prometovanu je također od velikog značaja. Naime, roditelji čija djeca treniraju u NK Mladost Buzin, a dolaze iz Dugava, Sloboštine, Travnog i ostalih dijelova Novog Zagreba, morali su djecu godinama voziti automobilom na trening, što završetkom ovih radova više neće morati, no isto tako ni osnovnoškolce nisu mogli pustiti da sami biciklom voze pokraj iznimno prometne Avenije Većeslava Holjevca tako da će se i taj problem riješiti otvranjem pješačko - biciklističke staze.

Biciklistička staza će biti široka četiri metra, imat će dva smjera, a uredit će i hortikulturu oko nje pa će vizura ulaska u naselje.Mario Kranjčina, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Buzin
- Moram priznati, kako smo zadovoljni dinamikom radova na pješačko - biciklističkoj stazi koja će objediniti dva grada Veliku Goricu i Grad Zagreb. Radovi zaista napreduju željenom i planiranom dinamikom. 

Tvrtka Puger d.o.o. prontno i lijep to odrađuju, tu dionicu u duljini 1960 metara. Sasvim smo sigurni kako će dogovoreni rokovi biti postignuti. Uz to trudimo se hortikulturalno opremiti naše naselje, zajedno sa tom pješačko - biciklističkom stazom. Uraditi ćemo jednu "Zelenu priču", koja će još više proljepšati i do sada lijepu vizuru našeg naselja.

Ova tvrtka je na javnom natječaju dobila i  elektrifikaciju pješačko - biciklističke staze. Stoga se iskreno nadamo, kako će i to na neki način proljepšati, također kroz hortikulturalno, krajobrazno zelenilo i ti kandalaberi koji kad rasvijetele na večer pješačko - biciklističku stazu, pridodati će još jednu lijepu i pozitivnu vizuru našem naselju.

Kako vidimo proljeće nam je došlo, zelenilo je u punoj vegetaciji. Kao i proteklih godina iskreno nastojimo održati i njegovati zelenu vizuru našega naselja, pogotovo u ovom dijelu koji prolazi između Grada Zagreba i Velike Gorice, gdje jako veliki broj ljudi (oko predesetak tisuća vozila, što delegacija, što  velikih uzvanika ..) iz smjera aerodroma u grad Zagreb. Prelijepo  je da je južna vizura ulaska u grad Zagreb  uredna i njegovana, dodao bih Europska.

Tvrtka Zrinjevac, je tvrtka u gradskom vlasništvu, koja ovaj dio zelenih površina koje se nalaze u samom naselju Buzin ali  i oko njega - vrlo kvalitetno i redovito , po meni i mojim iskustvima, ta na ponos naselja i njegovih mještana - uređuje i održava u kvalitenoj simbiozi sa Mjesnim odborom Buzin. Ove fotografije, koje ste danas fotografirali , su dokaz, kako je ovo jedna prelijepa zajednička" Zelena priča", koja sam ulazak u grad Zagreb, našu metropolu diže zaista na višu razinu u vizualnom smislu. 


"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!