.

petak, 22. travnja 2016.

Zdravi nokti, zdravo tijelo

Novi Zagreb - Odlazak na manikuru bi trebao biti bonus, a ne nešto što vam je nužno i o čemu ste ovisni.
Mnogi stručnjaci se slažu da su zdravi nokti odraz zdravog tijela. Stoga, ukoliko ste primijetili neke promjene na njima to vam ukazuje na nedostatak određenih vitamina. Popis vitamina ispod će vam pomoći da shvatite što je vašem organizmu potrebno, što trebate vratiti u prehranu, a vaši nokti će ponovno postati zdravi i čvrsti.
  1. Željezo – krhki nokti najčešće ukazuju na manjak željeza. U svoju prehranu uvrstite više crvenog mesa i zelenog lisnatog povrća.
  2. Cink – bijele mrlje na noktima te njihov slabiji rast najčešće ukazuju na nedostatak cinka. Namirnice koje sadrže cink su tamna čokolada, kikiriki, nemasno meso, plodovi mora, soja, pšenične klice…
  3. B-12 – Izrazito suhi nokti i tamnije mrlje ukazuju na nedostatak vitamina B-12. Ove vitamine osim u kapsulama možete pronaći u proizvodima životinjskog podrijetla, tj. iznutricama, mliječnim proizvodima, jajima i ribama.

  • Ako su vam nokti oštri možda koristite sapun ili kremu koja je parfumirana. Većina parfumiranih krema sadrži alkohol koji isušuje nokte i čini ih oštrima.
  • Ako su vam nokti lomljivi pokušajte piti više vode. Poštujte pravilo 6 do 8 čaša dnevno.
  • Suhim noktima ćete pomoći tako da povećate unos namirnica bogatih vitaminom A i kalcijem.
  • Nokti su vam iskrivljeni? Povećajte udio namirnica bogatih proteinima u prehrani.
  • Vitamin B12 pomaže u borbi protiv isušenih noktiju.
  • Cinkom se borite protiv bijelih mrlja na noktima.


Ojačajte nokte na prirodan način
Odvojite nekoliko trenutaka dnevno ili bar nekoliko puta tjedno i promotrite stanje svojih noktiju, te manikurom popravite što je potrebno.
Za zdravlje noktiju:
  • Svakodnevno biste trebali na zanoktice i nokte nanositi hidratantni losion.
  • Ne približavajte prste usnama.
  • Spriječite pucanje i ljuštenje
  • Izbjegavajte korištenje noktiju kao alatke za grebanje, odljepljivanje naljepnica i sl.
  • Izbjegavajte nanošenje proizvoda koji sadrže alkohol ili aceton. Birajte uljne odstranjivače laka.
  • Nosite rukavice kada koristite bilo kakva kemijska sredstva prilikom čišćenja.
  • Preporučuje se jednom dnevno lagano utrljavanje maslinovog ulja na nokte i zanoktice ili lagana masaža područja vazelinom.

Namirnice za zdrave nokte
Naravno, uravnotežena i zdrava prehrana preduvjet je zdravih noktiju,  ali želite li se dodatno potruditi u tome vam mogu pomoći ove namirnice:
  • Jabuke
  • Šparoge
  • Smeđa riža
  • Krastavci
  • Jaja
  • Češnjak
  • Grožđe
  • Jetrica
  • Lješnjaci
  • Luk
  • Bakalar
  • Soja
  • Tuna
  • Cjelovite žitarice



Griženje noktiju
Griženje noktiju je navika koju je teško slomiti, ali postoje neke metode koje vam mogu pomoći.
Prvo, odlučite kako ćete prestati. Drugo, pokažite čeličnu snagu volje. Treće, rašpicu za nokte uvijek imajte u blizini. Onog trenutka kada primijetite neravninu upotrijebite rašpicu, a ne zube.
Dobar način da prestanete gristi nokte je da ih nalakirate jakom omiljenom bojom laka, te si redovito priuštite salonsku manikuru. Kada su vaši nokti skupo uređeni tada će vam biti žao uništiti svoj ili tuđi rad.
Također, dobro bi bilo redovito nanositi kremu namijenjenu okolnom području, kako bi i zanoktice bile mekane i nježne.
Možete pokušati i s trikom da nokte i zanoktice namažete nečim stvarno neugodnog okus (npr. ulje sjemenki grejpa) na taj način smanjiti naviku grickanja noktiju zbog ružnog okusa u ustima.
Koji oblik noktiju izabrati?
Kao i otisci prstiju nokti su jedinstveni i prema njihovoj konturi trebali biste ih oblikovati. Ipak, postoje neke osnovne preporuke koje odgovaraju većini osoba:
Široke i kratke zanoktice – Pravokutni nokti sa zaobljenim rubovima
Velike i dugačke zanoktice – Pravokutni nokti sa zaobljenim rubovima
Neravne i duge ovalne zanoktice – Pravokutni nokti sa oštrim rubovima
Ovalne zanoktice – Odgovara vam gotovo svaki oblik nokta.
Suhi nokti i oštećene zanoktice kao prvi znakovi starosti
Kako starimo nokti i zanoktice gube svoju vlažnost, a isušenju doprinosi često pranje ruku, te izloženost hladnoći. Dodatno učestalo korištenje lakova za nokte i odstranjivača slabi nokte.  Ovaj problem postaje sve izraženiji s godinama, ali  nije nepoznanica ni mladim djevojkama.
Jedino rješenje je povećana hidratizacija kože oko noktiju i noktiju bogatim kremama. Pred spavanje umasirajte ulje za zanoktice po rubovima noktiju  i ostavite ga da djeluje preko noći  kako biste smanjili isušivanje i lomljivost noktiju.
Nemojte žaliti uložiti u kvalitetnu hidratantnu kremu za ruke, najbolje s visokim zaštitnim faktorom,  te ih kupite nekoliko. Jednu držite u automobilu, jednu u torbi, jednu doma, te jednu u uredu.
Tvrde i oštećene zanoktice
Oštećene zanoktice djeluju neuredno, smetaju pri obavljanju poslova, ali vjerovali ili ne najčešći uzrok otvrdnjenja i oštećenja zanoktica je grickanje noktiju i zanoktica. Bilo da je to živčana navika ili jednostavno navika, trebate je se pokušati čim prije osloboditi. Osim grickanja oštećenja mogu nastati pri obavljanju nekih poslova, kao i pri korištenju jakih sredstava za čišćenje koja izravno oštećuju zanoktice.
Oštećene zanoktice povećavaju mogućnosti za razvoj infekcija oko noktiju, zbog toga je jako bitno brinuti o njima i spriječiti moguća oštećenja.
Dobra vijest je da oštećene zanoktice relativno brzo zacjeljuju same od sebe, ali samo ako im to dopustite i ne stvarate nova oštećenja. Postoje i mnogobrojni tretmani, od medicinskih do kozmetičkih, ovisno o ozbiljnosti oštećenja. Ali ako samo malo više obratite pažnju na zanoktice možete i sami sebi pomoći te imati uredne i meke zanoktice.
Kako biste trebali tretirati oštećene zanoktice?!
Tretiranje oštećenih zanoktica ovisi o tome kolika je razina oštećenja. Ako grizete zanoktice vjerojatno imate tek manje ranice. Trebate oštećeno područje malo dezinficirati alkoholom, te staviti flaster preko oštećenog mjesta. Ako to napravite i prestanete grickati ili dirati zanokticu ubrzo će biti izliječena.
Postoji velika mogućnost da ukoliko dirate oštećenje na zanoktici da će se pretvoriti u infekcije. Tada će vam možda trebati liječnička pomoć, kao i kod gljivičnih upala  koje zahtijevaju posebne medikamente.
Još jedan od uzroka zanoktica je isušena koža oko noktiju. Kada je koža isušena, zanoktice gube prirodnu masnoću koja ih drži nježnima i mekanima. Ovo se dešava posebno u ekstremnim vremenskim uvjetima, kada su previsoke temperature ili ekstremne hladnoće. Ovaj problem možete tretirati hidratantnim kremama ili uljima. Svaku večer prije spavanja namažite zanoktice maslinovim ili nekim drugim uljem.
Prevencija nastanka zanoktica obično znači da ćete se morati osloboditi nekih loših navika.
Ako primjerice nastavite grickati nokte i zanoktice nema tog tretmana koji vam može pomoći. Međutim, kada nokte i zanoktice grickate nesvjesno vjerojatno je lakše reći da ćete prestati nego prestati. Možete probati s nošenjem pamučnih rukavica ili umasiravanjem neke tekućine koja je lošeg okusa. Tu vam može pomoći ekstrakt sjemeniki grejpa, poznat kod nas pod nazivom citrofit. To je bezmirisna tekućina koja djeluje protuupalno, a gorkog je okusa, pa će vas to odvratiti od grickanja.
Vitamin E se također može koristiti za liječenje isušenih zanoktica. Probušite kapsulu vitamina E i masirajte zanoktice uljem iz nje.
Također, već je svima poznato da se prehrana ogleda u zdravlju noktiju i  zanoktica. Kako biste spriječili nastanak neurednih zanoktica nužno je zdravo se hraniti, namirnicama bogatim vitaminima A, B, C, D i E. Osim toga, cink i kalcij su također vitalni za održavanje zdravih zanoktica. Izbjegavajte alkohol, šećer i zasićene masne kiseline.
Kako brzo omekšati zanoktice kućnim tretmanom?
Umočite ruke u toplu vodu i spužvom za tabane sastružite tvrdu kožicu zanoktica pazeći da dodatno ne ozlijedite kožu.
Uzmite žličicu mlakog maslinovog ulja i umasirajte u zanoktice.
Izmiješajte žlicu meda, dvije žlice limunovog soka i pola čaše tople vode. Uronite u tu tekućinu nokte. Držite nekoliko minuta. Prirodno osušite, a zatim isperite vodom. Nakon toga, ponovno umasirajte maslinovo ulje u zanoktice i ostavite da se upije u kožu.

Nema komentara:

Objavi komentar