.

četvrtak, 21. travnja 2016.

Hrvatsko kulturno društvo Braće Radića (1)

Travno - Ovih dana smo posjetili Hrvatsko kulturno društvo Braće Radića, te porazgovarali sa tajnikom . Damirom Kremenić, koji je i sam član ovog društva od njegovog osnutka.

Moramo reći kako ćemo u nekoliko nastavaka, kroz druženje sa g. Kremenić obići sve sekcije, koje su razasute po cijelom Novom zagrebu, te se upoznati sa radom i djelovanjem njihovih članova.

danas je naš zanimljivi susret protekao u druženju i upoznavanji sa Dječjom skupinom Lajbeki. Naime,  to je dječja skupina uzrasta od 5. do 11. godina, koju vodi gđa. Mirjana Valter.





g. Damir Kremenić, tajnik
Hrvatskog kulturnog društva Braće Radića

- Naše društvo je osnovano 1980. godine, isprva kao OKUD Travno (omladinsko kulturno umjetničko društvo Travno), nešto posle  KUD Travno, pa kako su dolazili mladi iz drugih naselja, u to doba naselja su se držala samostalna - nitko nije smio -  preći u drugo naselje. Tada smo promijenili ime u Braće Radića u čast braće Radić Antuna i Stjepana, ne po političkoj liniji, već što su oni učinili po prosvjetnom djelovanju u Hrvatskoj, a napose u Seljačkoj slogi, gdje su čuvali, već tada od  svih novih utjecaja folklora. Organizirali Smotre, Seljačke sloge. Upozoravali seljake da  ne uzimaju nove pjesme, nove plesove, da čuvaju staro. I upravo u čast toga smo uzeli ime Antuna i Stjepana, Braće Radića.

Mi također učimo mlade ljude i čuvamo Hrvatsku baštinu i Glagoljicu i folklor i sviranje, izradu nošnji, izradu nakita i sl.

- Koje sve sekcije djeluju u Društvu ?

- Bilo je mnogo raznolikih sekcija,  ali su poneke prestale sa radom, kako financiranje ne prati. Nije bitno što radite, nego dobijete novaca pa  ako imate više sekcija, onda je to problem.

Sada smo ostali na folklornim družinama. Dakle Folkolorna družine:  
  •  Jurijaši, to su mladi od 15. godina pa nadalje..
  •  Lajbeki,  to su mali od 4. do 12. godina
  •  Tamburaška družina
  •  Ženska pjevačka družina Buzinčice ( jer smo prije 2. godine dobili prostor u Buzinu za pohranu nošnji, pa su se onda žene sastale i rekle:  Mi bi pjevale! Evo, pjevajte, našli smo im voditelja. I eto, sada se one odlično zabavljaju i pjevaju.
  • Stručna knjižnica, od 6.500 knjiga u kojoj čuvamo i diapozitive i planove drvenih kuća,  crkvica, razne kalatloge, razglednice.. Dakle, sve što smo radili, dakle to je kako nekakav naša arhiva, u što smo sve u ovih 36. godina napravili.
  • Npr, jedna crkvica, koja je stradala u Domovinskom ratu, blizu Plitvičkih jezera, obnovljena je po našem nacrtu. Naime, mi smo jedini imali nacrt i fotografiju te Kapelice. Na sreću evo, ona je obnovljena u Smoljancu, a Kapelica nosi naziv Sv. Ive.
  •  Folklorna družina veterana. Takozvani "Scifrani", koji su se sastali nakon puno godina, na 35. obljetnicu, rada društva. Tada su otplesali jednu koreografiju i kako im je to jako dobro išli, predložio sam : Sada ste u godinama kada trebate svi nekakav aerobic, pa vam je pametnije da plešete folklor. Eto, sada i oni rade sa nama.

Bilo je također ogranaka u naselju Kupinečki Kraljevac, Španskom Korniću na otoku Krku. Mi smo jedno neobično društvo. Mi smo imali tako na raznim mjestima u okviru našeg društva. Međutim, ne izvodljivo je to. Sustav ne dozvoljava ništa, tako da moramo se bazirati na ovo što imamo.

-  Koji su planovi za budućnost?

- A planovi su na žalost, Udruge su toliko pritisnute birokracijom da jedva imamo planove da preživimo, da možemo raditi. Prije dvije godine je promijenjen način financiranja, tako da se financira prema bodovima - što napravite, to se sve finacira - i tako dobijete dotaciju. To je nama odlično, jer smo dobili povećanje dotacije - napokon. Naime , uvijek smo bili podfinancirani. Radimo, nove koreografije, šivamo nošnje. Sad za koreografiju Vrbnika, sašili 15 novih nošnji, a u samom naselju Vrbnik  takvih nošnji ima ukupno 5! Tako, da imamo tri puta više nego što ih ima na izvoru, jer nam je trebalo toliko!

Planovi da svake barem dvije godine otputujemo i gostujemo u inozemstvu, na naki nastup koji sami sufinanciramo, da radimo nove koreografije i da ovu djecu, koja su sada tu negdje peti, šesti razred učimo plesati i da mogu doći već,kao poluplesači i u Jurijaše, kako bi tamo nastavili.

- Recite nam za kraj, kakav je odaziv novih članova?

- To vam ide, jako valovito. U jednom trenutku je folklor strašno pozitivan, i svi dolaze i hoće plesati i ostalo... Dok, u drugom trenutku nema nikoga. Eto, tako to ide, malo se kotrljamo s jednog na drugi kraj.

Evo, pokušavamo, probali smo u naselju Kajzerica u osnovnoj školi, otvoriti ogranak i tamburaše čak.Neznam razloga, naime tamo smo bili čak  tri dana, podijelili dvijesto letaka, a nismo dobili niti jedan upit - što mi je malo čudno, moram priznati!

Dakle pokušavamo sve što je u našoj moći, da se razvijamo pomalo.


gđa. Mirjana Valter, voditeljica
dječje družine Lajbeki,  Hrvatskog
Kulturnog društva Braće Radića

- Posao voditeljice, koji iznimno volim radim već dvadesetak godina.

- Možete li nam nešto reći o dječjoj družini Lajbeki, kojeg su uzrasta ?

-  Uzrast djece, ove prekrasne družine je od 5.  do 11. godina. Mješovita je družina. trenutno nas ima 23. člana. Moram istaknuti kako dolaze redovito i veselo na naše probe. Ovdje se vesele, pjevaju plešu i igraju se igrica, kako su se nekada igrale njihove prabake.

Moram priznati, kako nam je svima skupa ovdje lijepo

- Reci te nam, a koje sve plesove gajite?

- Imamo plesove i dječje igrice iu gotovo svih djelova Hrvatske. Dakle,  iz Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Slavojije, Podravine , itd... Sada smo postavili plesove iz Vrbnika (Otok Krk), također smo prošle godine, isto tako postavili stare plesove Grada Zagreba. Dakle, kao što sam već rekla, imamo plesove iz svih dijelova Hrvatske

- Kako čujemo, uskoro vam se približava nastup.

- O, da. Sada u subotu 23. travnja je cjelovečernji koncert našeg Društva. Djeca će nastupiti sa tri koreografije. Nastupiti će sa dječjim igrama iz Zagreba,  nastupiti će sa jednom koreografijom iz Međimurja, zove se :  Ide cug nam. I nastupiti će sa najnovijom sa Otoka Krka, iz naselja Vrbnik, zove se : Verbenski Vlašići.

Također i za Dan Naselja Travnog, djeca će se predstaviti, sa tom koreografijom Verbenski Vlašići.Možda je posebnost to, što djeca pjevaju u toj - petatonskoj ljestvici - koja je onako posebnost. To je dosta teško i odraslima, ali djeca to nisu bila opterećena sa tim učenjem, naime oni su to kroz igru naučili. Nisu toga ni svjesni. A nošnje koje će imati na sebi su sašivene upravo za tu prigodu i jako su lijepe i neobične svima koji ih vide, jer nisu navikli na takve nošnje u ovim krajevima.





"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!









Nema komentara:

Objavi komentar