.

nedjelja, 30. kolovoza 2015.

Jedini Mjesni odbor koje nema svoje društvene prostorije

g. Filip Lauš, predsjednik Vijeća Mjesnog
odbora Remetinec
Remetinec - Dobar dan g. Lauš!

Dobar dan i vama, iskreno mi je drago da ste navratili i od nas, naime čitamo i pratimo vaš portal ROTOR. Kako vidimo donosite svježinu u informiranju cijele naše Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad, gdje pratite i rad, te aktivnosti nas "malih ljudi" koji kroz svoje raznolike aktivnosti (udruge, klubovi, društva, podružnice itd...) svojom voljom, trudom i entuzijazmom pokušavamo promjeniti naše lokalnu sredina, na bolje! 

Siguran sam, kako u tome polako uspijevamo, te tako indirektno mijenjamo stanje ali i svijest, ne samo u našim sredinama, nego na kraju krajeve i u cijeloj lijepoj našoj!

Na žalost, morali smo vas dočekati ovdje u lokalnom kafiću, za razliku od svih ostalih naselje i Vijeća Mjesnih odbora. Naime, ja vjerujem kako smo mi unikatni, jer mi jedini - nemamo - svoj društveni prostor, već smo "podstanari" u prostoru - Centra za kulturu Novi Zagreb. No, o tome ćemo zasigurno, porazgovarati kasnije.

- g. Lauš, zahvaljujemo na toplom i iskrenom dočeku, odmah u početku bi vas upitali, kako stojite sa komunalnom infrastrukturom u sva tri naselja (Remetinečki gaj, Remetinec, Jaruščica) koja izražavaju svoje interese preko jedinstvenog Vijeća Mjesnog odbora Remetinec. Ovdje bi vas također htjeli upitati, naime to je kod vas najizraženije, kako uspijevate uskladiti potrebe (nazovimo to tako !) urabanog dijela naseleja te ruralnog dijela.

- Zahvaljujem na zanimljivim pitanjima. Početi ću sa odgovorom na ovo drugo pitanja, pa ću se vratiti na prvo. Obično nas to pitanje upućuju svi, kojima je stalo do boljitka i rješavanja pravih životnih i ljudskih problema. Mi kao Vijeće Mjesnog odbora Remetinec, dosita na radimo tu nikakvu razliku, a u  stvari zaista ni nema potrebe. Što se tiče infrastrukture, ona je uravnotežena i zadovoljava zaista sve potrebe, razlika je samo u kvaliteti, stilu i načinu življenja u nazovimo ih "  urbanim" ili pak "ruralnim" naseljima, našeg Mjesnog odbora. Osobnog sam mišljenja, kako naši mještani sela Remetinca, žive kvalitetnije uvjete načina života (okućnica, vrt, zelenilo itd).

Iako mislim kako sam djelomično odgovorio i na vaše prvo pitanje, biti ću malo jasniji. Naime, kao što se sjećaju stariji a dokumentacija o tome nedvojbeno govori - naselje Remetinečki gaj (jedan od najstarijih urbanih naselja), je bio administrativni, kulturni, zdravstveni... centar cijelog Novog Zagreba. Tu je nekada bilo sjedište općine, policije (6. Policijska postaja je još uvijek locirana u našem naselju)  dom zdravlja (još uvijek je ovdje u našem naselju) katastar (još uvijek je ovdje u našem naselju), Centar za kulturu Novi Zagreb (još uvijek je ovdje u našem naselju). 

Naravo, uza sve to očekivali bi, kako je ovdje tekao "med i mlijeko", no to je najdalje od istine. Naime, na žalost ovdje se sve samo koristilo (dodao bih - do krajnosti), a na žalost ništa nije ulagalo u održavanje, ili u izgradnju novoga. Dodamo li, k tome nezainteresiranost svih prijašnjih saziva Vijeća Mjesnih odbora Remetinec, tek tada možete dobiti malo pravu sliku stanja kojega smo mi , sadašnji saziv - naslijedili.




g. Šime
Osobno mislim kako se u našem naselju Remetinečki gaj, ne vodi briga o sadržajima koji bi bili namijenjeni mladima i onima koji se tako osjećaju. Zaista u našem naselju nema nikakvih sadržaja, koji bi zaokupili interese moje generacija pa smo stoga prisiljeni te iste sdržaje potražiti u drugim djelovima ili kvartovima grada. Naravno, svako odlazak i košta, što uvijek i nismo u mogućnosti izfinacirati.

Prvenstveno nedostaju društvene prostorije - namjenjene samo mladima. Nedostaju i prostori (barem malo natkriveni) gdje bi mi mogli trenirati, raditi na svom tijelu , što je i opći trend u svijetu - vraćanju pravih životnih kvaliteta. Molio bih gospodu iz Vijeća Mjesnog odbora, da čuju i naš glas, te pokušaju i po tom pitanju nešto učiniti. Vjerujte kako će vam vaša djeca, mladi Remetinca, Jaruščice i Remetinečkog gaja itekako biti zahvalni!




Moram istaknuti, kako smo svi u Vijeću Mjesnog odbora Remetinec jedinstveni. Mišljenja smo kao ostalom i ostali članovi, kako na ovakvoj razini lokalne samouprave nema mjesta - stranačkoj podjeli - već kako trebamo svi, uložiti sva svoja znanja, energiju, entuzijazam, pa čak i osobna poznanstva, kako bi unaprijedili kvalitetu života u cijelom  području, koje pokriva Vijeće Mjesnog odbora Remetince.

Na tragu toga, mogu vam istaknuti, kako smo prošle godine uspjeli asfaltirati šest (6) ulica, na području sela Remetinec. Snimili smo također naselje Jaruščica, i uvidjeli kako je učinjeno doista mnogo propusta pri planiranju i izgradnji ovog novoga naselja. U Remetinečkom gaju upravo su obnovljene dvije ulice. Ulice ispred k. b. 17 (od: a, b, c), te broj ispred k.b.2 (a, b, c), tu je urađeno, struganje starog asfalta, "presvlačenje" asfaltom novog kolnika i uređenje nogostupa.

Spomenuli ste plin. Naime, tu stojimo, po mom mišljenju baš, kao i ostala naselja. Plin je instaliran do kućnog praga, na mještanima je da ga priključe ili ne. To je svojevremeno generalno urađeno na nivou grada, tako da tu doista ne vidim nikakvih problema.

- g. Predsjedniče, kažite nam kako ste zadovoljni javnom uličnom rasvjetom ?

- Javna ulična rasvjeta je dotrajala! Recimo konkretno ova ulica, Remetinečki gaj 26, dječji vrtić između lokacije Remetinečki gaj 10,9,8, i 11 ide u kompletnu rekonstrukciju. Tu svakako nastavljamo suradnju sa "Elektrom" pa pokušavamo, ukoliko se ne mogu izmjeniti svi metalni stupovi ulične rasvjete, da se barem prebojaju, i da se izmjene dotrajala ili oštećena sjenila. U selu Remerinec, bi se moglo još dosta toga učiniti po ovom pitanju, dok Jaruščica, zaista nema potrebe, naime , kako znate to je novo naselje sa dobrim suvremenim riješenjima javne rasvjete.

Tu bi vas htio podsjetiti, jer mještani često miješaju pojmove. Naime, za razliku od bivših - mjesnih zajednica - (koje su imale svoj žiroraču, i žig, dakle bile su pravne osobe i upravljale su svojim novcem!), Mjesni odbori nemaju ni izbliza takve mogućnosti niti ovlasti, nama kao Mjesnom odboru, po sadašnjem Zakonu lokalnoj samoupravi ostaje, da možemo samo predložiti  pojedine akcije ili sl. Vijeći Gradske četvrti, a ono te prijedloge prosljeđuje dalje (u  Gradske urede) koji zapravo odlučuju o svemu. Naravno, kako se mi sa takvom situacijom ne mirimo, već pokušavamo, biti uporni, ponekada i naporni, kako bi ostvarili stvaren potreba naših naselja.

- Zagvaljujemo vam na ovim pojašnjenjima g. Lauš. Molimo vas, kažite nam kako funkcioniraju "zeleni otoci" u vašim naseljima?

- "Zeleni otoci" na području naselja Remetinec su postavljni (rapoređeni ) na četiri (4) mjesta. Jedan je smješten u selu Remetinec, a u Jaruščici na dva (2) mjesta. Ovdje bih htio naglasiti, kako smo primjetili  (posebno u posljednje vrijeme) kako, pojedinci, organizirano dolaze do kontejnera sa odbačenim starim papirom i jednostavno prevrću te kontejnera - prazne ih - ostavljajući za sobom, vrlo često nered i razbacan papir. Takva slika doista ne dolikuje našim naseljima. I po ovom pitanju smo komunicirali sa nadležnima u Holdingu, pa očekujemo neke konkretnije rezultate, u vezi rješenja i ovoga pitanja.




Jedini prostor, koji bi mogao zadovoljiti sve potrebe društvenih prostorija a koji je u gradskom vlasništvu  upravo je prije par mjeseci iznajmljen privatniku u svrhu ugostiteljskog sadržaja, uz opetovane dopise i molbe, nas Vijeća Mjesnog odbora Remetinec da se taj prostor dodjeli, nama - svim mještanima Remetinečkog gaja.

Suzdržati ću se, kao predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Remetinec, od bilo kakvog komentara!

Iskreno mislim kako je ovim postupkom zaista sve rečeno od strane Grada i Gradonačelnika, koji nam je u posljednjem susretu obećao, kako će sve učiniti, kako bi mještani Remetinaćkog gaja, napokon dobili ovaj prostor za svoj Društveni dom!




O samoj (dinamici) odvožnje  samih  "zelenih otoka" nema reći ništa posebno, koliko vidimo na vrijeme se odvoze. Naprosto, ja i nisam neka osoba, koja će previše dosađivati, naime od onih sam koji imaju povjerenje u te komunalne tvrtke, kako rade svoj posao, odgovorno -  kako treba. Eventualno da dođe do nekih problema, tada bih nazvao odgovorne i skrenuo im pažnju te zatražio da se taj problem što brže i što kvalitetnije riješi. Isto se odnosi i na  komunalnu tvrtku "Zrinjevac". Nemojte, me krivo razumijete, naravno da sam mišljenja da bi sve moglo biti bolje, ali pustimo ljude da rede svoj posao.

Na trenutak bih se još jedanput vratio na  - zelene otoke - , zapravo ne na njih već, na - kako sam primjetio- na nedovoljnu obaviještenost mještana o odlaganja i razvrstavanja kućnog otpada. naime mišljenja sam kako ne bi bilo na odmet organizirati i koju tribunu, kako bi se mještani još bolje upoznali i educirali sa postojećim stanjem.

- g. Lauš, što bi nam kazali o javnom prevozu, na području vašeg Mjesnog odbora 

- Moram vam kazati, kako naš geografski položaj diktira, jako dobru povezanost i prolaznost javnih autobusnih linija kroz naša naselja. Naravno, kako bi željeli da nam se vrati naša "stara" autobusna linija , koja je prometovala sve do Žitnjaka. To ćemo pokušati u dogovoru sa ZET - om i realizirati, iako bi bili puno najsretniji, kada bi se ostvarila dugogodišna ideja i plan o novoj tramvajskoj liniji koja bi prolazila sve do naselja Blato ili Lučko (gdje bi bila buduća Remiza).




g. Vesna
Živim u Remetinečkom gaju više od četrdeset godina. Zaljubljena sam u ovo naselja od samog dolaska.  moram priznati, kako je meni baš po mjeri. Mirno je, prepuno dragih, tolerantnih i dobrih ljudi.  Za razliku od nekih drugih naselja sve je puno mirnije, neme žurbe, nervoze. Također je za nas (nebih rekla starije) iskusnije, sve nakako na dohvat ruke, dom zdravlja, pošta, dućani, autobusi, crkva, škola i da ne nabrajam.

Ono što bih poželjela, kako ste rekli da imam čarobni štapić? Pa to je - da se naš Remetinečki gaj ne promjeni, da ostane ovakav, kakav je. Tih, lijep, samozatajan, svjestan svojih vrijednosti i ponosan svojih mještana.




- g. Predsjedniče, kažite nam ponešto o dječjem vrtiću.

- Po tom pitanju zaista imamo jako veliki problem! Dakle, novi dječji vrtić u Laništu ne pokriva same potrebe mještana naselje Lanište, pa tako ni ostalih naselja, npr. Jaruščice, Remetinca, ali ni potrebe Remetinečkog gaja. Mi bi , kao Mjesni odbor bili bi najsretniji, kada bi vijeće Gradske četvrti izdvojili neka sredstva, u adaptaciju dotrajaloga i premaloga našeg dječjeg vrtića Remetinec. Mi smo kao Vijeće mjesnog odbora Remetinec, prošle godine pripomogli samo sa donaciom, sa iznosom od cca 350,000,00 kn. Sa tim novcem su nabavljene nove ljuljačke i ostale naprave za dječje igralište, no međutim sve je to lijepo  - no međutim unutra u samom vrtiću je veliki problem. Vrtić je premalog kapaciteta, pokriven je - salonitnim pločama -, sam tlocrt je doista neobičan i nefunkcionalan ( prevelike prostorije, no na žalost - preuske!) a, klima uređaje koje bi boravak za ljetnih dana učinile podnošljivijim -neću ni spominjati . Sadašnji vrtić je doista oronuo, dotrajao ... Jedinio ispravno riješenje , po promišljanju mnogih mještana, sa kojima i sam dijelim taj stav je da se sadašnji vrtić, sruši kompletno do temelja (on je još k tome - montažni!) te da se to sve skupa makne i očisti. Kako bi se  sagradio čvrst, moderan i suvremen objekt koji bi zadovolji sve potrebe naših  naselja, ali i suvremene pedagoške standarde . Nikako ne smijemo smetnuti sa uma, kako je naselje Jaruščica, izrazito mlado naselje (po prosjeku godina mještana!) koje će doživjeti svoj boom sa novorođenom djecom. Naravno kako nikako ne bi bilo dobro, da ti isti roditelji traže mjesto za svoju djecu u drugim naseljima. Mišljenja sam kako je to u Gradu Zagrebu u 21. stoljeću, zaista nedopustivo! Dodatnu nadu da se to neće dogoditi, mi daje izjava Gradonačelnika, kojom se nedugo obavezao, kako se takve stvari moraju dovesti u red!

Zaista bih bio najsretniji na svijetu, da me jedno jutro probude buldožeri, i da ih vidim kako rade na gradilištu našeg novog dječjeg vrtića! Naravno, nikako nisam zaboravio ni "tete" koje zaista daju sve od sebe kako bi i u ovim nemogućim uvjetima, pružili što više, našoj djeci. Iskrenog sam mišljenja, kako sredstva uložena u novi dječji vrtić nikako ne bi bila - trošak. Bila bi to mudra i dugoročna investicija, koja bi se opravdala vrlo brzo. Naime, i u selu Remetinec se dešavaju ogromne promjene, gubi se obilježje obiteljski domaćinstava a sve više se poprimaju neka druga obilježja. Sve je više tvrtki , također i taj dio se kvalitetno izgradio, iznajmljuju se stanovi, poslovni prostori. Nemali broj roditelja koji stanuju ili pak rade tu, vrlo bi rado i upisala svoju djecu u taj novi vrtić, zbog same blizine, ali i zbog prednosti, kako bi im on bio usput prema poslu!

- a što bi nam kazali o osnovnoj školi ?

- Škola, isti problem. I tu se dogodio veliki priliv novih stanovnika naših ali i okolnih naselja. Također su to u prosjeku mlade obitelji, čija djeca pohađaju  ili će pohađati osnovnu školu. Ova sadašnja škola Savski gaj, sigurno ne zadovoljava sve potrebe mještana šireg područja, koji sve gravitiraju prema njoj. Kako čujem, ta je jedina škola doskora radila u tri (3) smjene što je nedopustivo, no i sada radi u dvije smjene, što je također po pedagoškim standardima van pameti. Na žalost ta je škola također renovirana, prije par godina. Na znam zašto se nije izgradio kat više? Tko je radio projekcije porasta stanovništva? Zašto se nije uradila koja učionica više?  Sada nam ostaje kao riješenje ponovno nadograditi postojeću školu, ili izgraditi u Blatu novu područnu školu (do četvrtog razreda). No mislim da i to ne bi bilo riješenje, baš kako se pokazala i promašeni investicija montažnog dječjeg vrtića u Blatu sa svega tri (3) odgojne grupe.

- g. predsjedniče, kažite nam ponešto o dječjim igralištima.


- Zaista se ne možemo i nemamo razloga potužiti se , što se tiče Remetinečkog gaja. Međutim , imamo ogroman problem, što se tiče Jaruščice. Jaruščica je izgrađene, kako je izgrađena. Tko je napravio propuste? Tko je dozvolio da se objekti grade, kako su se gradili, to je problem nekih drugih!?  Meni je osobno žao, i u svezi toga sam nedavno dao interviju jednim dnevnim novinama, u kojem  sam zapitao gradske urede, tko je dozvolio da se izgradi naselje bez gotovo imalo zelenih površina, sve je u betonu, a znalo se, odnosno moglo se pretpostaviti, kako će to naselje naseliti prvenstveno mladi ljudi sa obitelji. Zaista mi je nejasno, da se posle toliko izgrađenih naselja u Novom Zagrebu nije iskoristilo stečeno iskustvo, do sada izgrađenih naselje. Kako se moglo potkrasti takvo što, rigoroznim gradskim uredima u mnogim drugim slučajevima.

Eto, sada su djeca iz tih stanova, naprosto prisiljena kada izađu iz stana da odu u kafić, ili šoping centar .....



Iskoristiti ću priliku i pozvati vas jednu subotu, da vidite i sami te se uvjerite. Mi imamo u igri oko  dvijestotine (200) djece u našem centralnom parku. Evo sada ću vam dati svim čitateljima portala Rotor eksluzivu : na rebalansu budžeta, osigurali smo sredstva za kompletnu obnovu ovog igrališta sa svim modernim spravama i napravama (nove antistresne podloge, sjenice,klupe... itd). To nisu samo djeca iz Remetinečkog gaja, tu ima djece iz Jarunščice, sela Remetinec, pa čak i iz naselja Blato.

- g. Lauš, vaše mišljenje o tržnici u Remetinečkom gaju?

-Takvu sam ideju zagovarao još prije deset godina. narabo tada nije bilo ovoliko šoping i trgovačkih centara u blizini. No i uz te sada trgovačke  centre, mišljenja sam još uvijek, kako bi jedan takav prostor itekako dobro došao. Za mene bi bio odlično smješten tamo negdje preko puta Pečenjare. Naime, prekrasno bi bilo, biti u mogućnosti, kupiti od naših kumica, pravi domaći sir. Kupiti  "prve" trešnje, "prve" jabuke itd...radilo se tu o tek par klupa, sasvim sam siguran , kako bi takva tržnica itekako bila prihvaćena. da kažu tržnice propadaju, propala tržnica u Trnskom, Utrine itd ... Da slažem se, no što mi u ovomkraju imamo, Zašto nebi neka baka iz Kupinečkog K, Horvata ili iz Rakovog potoka ne bi donijela prve gljive i tome slično. Siguran sam kako bi se i tu nešto događalo. Nije uvijek sve stvar cijene i natjecanja sa trgovačkim centrima. Svjedoci smo otvaranja sve većeg broja OPG -a.

- G. predsjedniče kakav je društveni život u Remetinečkom gaju, Remetincu  i Jaruščici?

- Kao što sam vam već kazao ma samom početku ovog našeg razgovora, mi smo vjerovatno jedini Mjesno odbor, odnosno jedina naselja koja nemaju svoj društveni prostor. Mi smo praktično podstanari u Gentru za kulturu Novi Zagreb. Stoga o nekom društvenom životu a posebno organizirnom je doista teško govoriti. Kao što znte, imamo;: RAD (Remetinačko astronomsko društvo);Zlatni Karas; Športsko ribolovni klub; LUU Blajheri je likovno umjetnička udruga i REMKA - Udruga građana.






Nema komentara:

Objavi komentar