Autor: Coolinarka.com
Iako su joj stabljika i listovi otrovni, plodovi rajčica spadaju u najjestivije povrće. Svježa ili konzervirana rajčica priprema se kao juha, umak, sastavni je dio salata, kombinira se s tjesteninom, rižom, povrćem, mesnim jelima ili ribom.
Iako su joj stabljika i listovi otrovni, plodovi rajčica spadaju u najjestivije povrće. Svježa ili konzervirana rajčica priprema se kao juha, umak, sastavni je dio salata, kombinira se s tjesteninom, rižom, povrćem, mesnim jelima ili ribom.
Opis i podrijetlo
Rajčica je povrtna jednogodišnja
biljka s crvenim sočnim plodovima koji imaju neobičnu poziciju između povrća i
voća. Ova korisna i nadasve hranjiva namirnica Europi nije bila poznata sve do
otkrića Amerike, a prenijeli su je u 15. stoljeću Španjolci iz Perua.
Ljekovitost
Rajčica ne sadrži oksalnu
kiselinu, pa u njoj mogu uživati i oboljeli od reume i upale zglobova. Ona
povećava i izlučivanje vode iz organizma, dobro djeluje na srce i krvotok,
regulira probavu i snizuje krvni tlak. Bogata je pektinima i mnogim organskim
kiselinama koje potiču tek, aktiviraju probavne procese i sprječavaju negativno
djelovanje bakterija.
Likopen ima najjače
antioksidativno djelovanje od svih karotenoida prisutnih u namirnicama,
dvostruko snažnije od beta-karotena i deset puta snažnije od alfa-tokoferola u
neutraliziranju slobodnih radikala.
Nekoliko objavljenih
epidemioloških studija pokazuje vezu između prehrane bogate rajčicom i pojave
nekih oblika karcinoma i kardiovaskularnih oboljenja. Smanjenje rizika
oboljenja od karcinoma od 35% povezano je s konzumiranjem 10 ili više
serviranja proizvoda rajčice tjedno. Likopen u proizvodima rajčice ima mnogo
veću iskoristivost nego u svježoj rajčici uz prisustvo masti, primjenu topline
te količinu i prisustvo drugih karotenoida poput beta -karotena.
Kupovanje i čuvanje
Rajčica
se uzgaja u cijeloj Hrvatskoj, a boja plodova može varirati od crvene, žute,
ružičaste do narančaste. Rajčice sazrele u sezoni - ljeti, ukusnije su od
kultiviranih rajčica u staklenicima koje rastu tijekom cijele godine.
Pri kupnji rajčica valja paziti da plodovi budu čisti, zdravi, cijeli, bez napuklina i mrlja. Plodovi ne smiju biti prezreli, no ako su zeleno-žuto-crveni, mogu se konzumirati. Zreli se plodovi čuvaju u hladnjaku nekoliko dana, a nezreli na sobnoj temperaturi ili čak na suncu kako bi se pospješilo njihovo dozrijevanje.
Rajčice se konzerviraju smrzavanjem, pasteriziraju cijeli plodovi bez kožica u limenkama, pasirane u tetrabriku, u obliku koncentrata ili kao sok.
Pri kupnji rajčica valja paziti da plodovi budu čisti, zdravi, cijeli, bez napuklina i mrlja. Plodovi ne smiju biti prezreli, no ako su zeleno-žuto-crveni, mogu se konzumirati. Zreli se plodovi čuvaju u hladnjaku nekoliko dana, a nezreli na sobnoj temperaturi ili čak na suncu kako bi se pospješilo njihovo dozrijevanje.
Rajčice se konzerviraju smrzavanjem, pasteriziraju cijeli plodovi bez kožica u limenkama, pasirane u tetrabriku, u obliku koncentrata ili kao sok.
Nema komentara:
Objavi komentar