.

srijeda, 14. lipnja 2017.

Postati poduzetnikom nikada nije bilo jednostavnije

Osijek Prije nekoliko dana bili smo pozvani na 6. regionalnu konferenciju gospodarstvenika „Sinergija kao ključ oporavka“ koja se održala u Vinkovcima. Zaista treba odati priznanje organizatoru (Lotusmedia d.o.o.) na upornosti i sposobnosti da na tribinu dovedu zanimljive paneliste i predavače. Zapamtio sam jednu izjavu: Postati poduzetnikom nikada nije bilo jednostavnije nego danas. I to je točno. Sjećam se kada sam devedesetih godina prošlog stoljeća razmišljao o tome kako da pokrenem vlastiti posao. I sve mi je izgledalo malo komplicirano. Nisam imao potrebna znanja o tome kako ću to učiniti na najjednostavniji i najjeftiniji način, ali istovremeno najprimjereniji mojim potrebama. Sve je danas puno lakše. Postoje mnogobrojne institucije, tvrtke, portali, centri, inkubatori, uredi,… gdje možete dobiti sve potrebne informacije. Besplatno. Uz malo truda sve je formalno brzo gotovo. Nije više ni problem izraditi poslovni plan koji će procijeniti imate li priliku na tržištu. Ovoga puta ne samo Hrvatske već i EU, svijeta. Sve je danas globalno, život, hrana, glazba, umjetnost, sport, književnost,… pa i biznis. On čak najviše. Na nama je da prepoznamo tko su naši potencijalni kupci, da istražimo alate tržišta, marketing,… Internet nam je omogućio sve. Najvažnije, sve potrebne informacije.

E sada se javlja drugi problem. A kako opstati kao poduzetnik? Kada znamo da ništa više nije samo po sebi razumljivo i lako. Mnogi od nas imaju ideje, puni smo ideja za koje smo uvjereni da su prave. Većina od nas ima osnovna znanja o novim tehnologijama koje su preduvjet uspjeha u poduzetništvu. Imamo oko sebe mnogobrojne primjere dobre prakse, primjere pogrešnih odluka i koraka, možemo se umrežiti s našim „konkurentima“, razmijeniti iskustva i znanja, i potencijalne kupce možemo prepoznati,… I još mnogo toga što ranije nismo mogli saznati.

A ipak nismo svi uspješni. Koči nas niz prepreka za koje nismo pripremljeni. Kako proći na natječajima ministarstava, aplicirati na bespovratna sredstva EU, proširiti svoj posao izvan poznatih okvira, prodati svoj proizvod/uslugu bar jednom dijelu onih potencijalnih 500 milijuna kupaca u EU, izbjeći mogućnost da nas se uhvati u zamaku velikih koji nemaju milosti, vraćati kredite banaka koje smo primorani uzeti jer nemamo dovoljno vlastitih sredstava. Kapital je bio i ostao gospodar svih nas. Želio bih da nam lokalna zajednica i država svima omogući mehanizme potpore, okruženje koje će nam posao olakšati, posao koji će nam biti zadovoljstvo, a ne noćna mora. Ne treba nam komplicirati život i posao, ne treba nam troma administracija, ne treba nam birokratiziran sustav, treba nam jednostavnost i transparentnost. Treba nam brza pomoć kada nešto ne znamo ili želimo odgovore. Svako pitanje mora dobiti brzi odgovor, sve institucije države moraju biti u službi onih koji stvaraju nove vrijednosti, onih koji proizvode ili daju usluge, treba nam uredno plaćanje, a ne malo, malo pa predstečajne nagodbe u kojima mali gube sve i nestaju jer se svi prije poduzetnika prvi namire. A malima što ostane.

Naravno da u svemu ima dobrih i loših primjera. Tražili smo odgovor na jedno pitanje od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, dobili smo ga za dva dana. Za pohvalu. Tražili smo odgovor na pitanje od Ministarstva financija prije oko 15 dana. Još ga nismo dobili. Znam, sada će nam kazati postoje zakonski rokovi za odgovore. Točno. Ali isto tako znamo da se neke suglasnosti ili dozvole mogu dobiti za par dana, osim ako ovlaštena osoba ima potrebu da dokazuje svoj značaj pa ih drži na stolu danima. Ima vremena. Ne može netko potpisati suglasnost drugi dan, izgubit će na važnosti. A poduzetnik ili obrtnik neka čeka. Postoje procedure i pravila koje se čuvaju za mrkvu ili batinu.