.

ponedjeljak, 12. lipnja 2017.

40. Smotra folklornih amatera Grada Zagreba

Cantar - U okviru 40. Smotre folklornog amaterizma Grada Zagreba, koja se održala, svakog vikenda, vrlo uspješno od 5. svibnja, pa sve do 11. lipnja ove godine, u nekoliko navrata samo popratili nastupe Kulturno umjetničkih društava, koja su nas pozvala. Tako smo popratili nastupe dječjih skupina Kulturno umjetničkog društva Sijač iz naselja Lučko, Orač iz naselja Mala Mlaka, te nastup također dječje skupine Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara iz istoimenog naselja. 

Inače - Zajednica amaterskog folklornog amaterizma Grada Zagreba - je osnovan, kao što većina zna,  na inicijativu KUD-ova s područja grada Zagreba, a uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport dana 02. srpnja 2008. godine. Svrha ove organizacije je bolje međusobno povezivanje s ciljem zajedničkog djelovanja na području očuvanja kulturne baštine i razvoja folklornog amaterizma grada Zagreba.
U rad Zajednice uključeno je 72 KUD-a članice čime se znatno olakšava stvaranje boljih uvjeta za razvijanje svih oblika folklornog amaterizma na području grada Zagreba.
Ciljevi djelovanja Zajednice su:
  • Koordiniranje rada udruženih članica
  • Organiziranje kulturnih priredbi, akcija i manifestacija od značaja za grad Zagreb
  • Istraživanje, proučavanje i njegovanje izvornih običaja, nošnji, plesova i pjesama radi stvaranja kompletnije etnološko-etnografske slike Zagreba
  • Poboljšanje rada KUD-ova i njihovog folklornog programa
  • Bolja razmjena informacija i međusobna suradnja na realizaciji folklornog programa
  • Razvijanje suradnje članica u realizaciji gradskih projekata i manifestacija
  • Unapređenje suradnje sa Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport
  • Aktivniji angažman predstavnika KUD-ova u organizaciji i provedbi programa u sklopu realizacije Programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba
  • Kvalitetnija prezentacija hrvatske tradicijske kulture u zemlji i inozemstvu s ciljem promocije folklora i kulturne baštine zagrebačkog područja
  • Očuvanje postojećeg fundusa instrumenata i narodnih nošnji
  • Praćenje rada KUD-ova i njihova valorizacija


Drago Topolovec, predsjednik
Zajednice folklornog amaterizma Grada Zagreba
-  Danas smo ovdje već po običaju u maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinkog pri kraju  40. Smotre  folkornih amatera Grada Zagreba. 

Ta brojka od četrdeset, kažemo jubilarna brojka dovoljno govori o tome, koliko je razvijen folklorni amaterizam u Gradu Zagrebu. 

To je punih četrdeset godina dolaskom proljeća, prelaskom na ljeto se održava Smotra folklornih amatera, gdje se onda prikazuje sav napredak i istrajni rad svih kulturno umjetničkih društava sa područja Grada Zagreba, kroz minulu godinu.

Tako, danas smo na sedmom koncertu od ukupno, deset skupnih i imamo devet samostalnih koncerata ansambala, koji moraju po propozicijama dati cjelovečernji koncert u trajanju od 90. minuta, odnosno dječji folklorni ansambli 45. minuta.

Brojka od sedam tisuća članova svih Kulturno umjetničkih društava Grada Zagreba isto tako govori o velikom interesu, ali i o nastojanju i Grada Zagreba, Ureda za kulturu i Zajednice folklornih amatera Grada Zagreba , a onda i svih amatera koji žele sačuvati  našu bogatu tradicijsku kulturu, našu baštinu, pjesme, plesove i folklor i to rado prikazuju diljem Zagreba, na raznim manifestacijama, pa tako evo i na ovoj Smotri, koja je pri kraju u svom 40. izdanju.



Ivan Mateša, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva Orač,
Mala Mlaka
- Danas 3. lipnja 2017. godine u jutarnjem terminu imali smo nastup naše mlađe sekcije ( od prvog do četvrtog razreda) na ovogodišnjoj 40. Smotri folklornih amatera Grada Zagreba.

Želio bih istaknuti, kako sam radostan i ponosan nastupom naših mladih, tim više jer je  u sječnju ove godine došlo do promjene voditeljica, gdje je sadašnja voditeljica  Vera Filipović u tako kratkom roku izvrsno uplesala i upjevala i učinila sve  da ovaj nastup održi se ovako zapažen.

U ostalom, mogli ste vidjeti radost i osmjeh na licima naših mladih na nastupu , koji je potvrdio, sve o čemu govorim.

- Dakle, Kulturno umjetničko društvo Orač iz Male Mlake ne mora brinuti o budućnosti ...

- Naravno, mi sa ovakvim pomlatkom zaista nemamo razloga brinuti o budućnosti našeg društva...



Vera Filipović, voditeljica, dječje folklorne
 skupine Kulturno umjetničkog društva Orač,
 Mala Mlaka
-  Kako ste imali prilku vidjeti, upravo smo nastupili, po mom skromnom mišljenu - vrlo uspješno na Smotri folklornih amatera Grada Zagreba.

Nastupili smo u koreografiji plesova i pjesama iz Posavine. Dječica su dale sve od sebe, bila su  odlična hrabra... Sa njima radim tek od siječnja, tako da sam iznimno zadovoljna. Moram priznati, kako su izuzetno napredovala u svom radu. Sa velikom darom i pažnjom su usvojili sve svoje zadatke koje smo stavili pred njih.

Tako, da bih ponovila, kako sam  jako zadovoljna, ali vidim kako su i djeca zadovoljna i ponosna jer su bila na sceni dobra , odlična. Evo, već sada pitaju - kada krećemo sa radom u jesen?

Mišljenja sam, kako je upravo to , što je najvažnije - ona su uživala u nastupu!

Naravno, kako bih na kraju zahvalila i roditeljima i svima onima koji podržavaju tako malu djecu. Naime, treba pratiti i slati ih redovito na probe. Treba voditi o tome brigu. Zahvalila bih i vodstvu Kulturno umjetničkog društva Orač, to su mladi ljudi, entuzijasti, koji fantastično rade, okupljaju i motiviraju djecu u naselju i  mislim kako čine odličnu i veliku stvar.



Iva Petrović, predsjednica i voditeljica
dječje grupe, Kulturno umjrtničkog društva Sijač
naselje Lučko
-  Mogu sa ponosom reći kako smo danas izuzetno dobro nastupili na 40. Smotri folklornih amatera Grada Zagreba sa dječjom skupinom, Kulturno umjetničkog društva Sijač i naselja Lučko. 

Moju radost ali i ponos potvrđuju sami rezultati koje smo upravo dobili od naših ocjenjivača, koji su naš nastup ocijenili jako dobrim.

Naravno, kako me to veseli uz  sve ostale članove, a posebno dječju skupini, koja su upravo dobili svoju satisfakciju za rad tijekom cijele godine za sve redovite dolaske na probe i uloženi trud u uvježbavanju koreografije Bili su jako strpljivi, što se tiče čekanja i evo, urodilo je bogatim plodom.

Htjela bih zahvaliti na podršci roditeljima, bez kojih ovoga svega ne bi bilo. Zahvalila bih im na  nesebičnoj podršci, gdje su prepoznali tu vrijednost i uključili svoju djecu u taj društveni segment, koji radi na očuvanju naše tradicije i kulture.




Antun Božić, voditelj mlađe dječje folklorne
sekcije, Kulturno prosvjetnog društva
Sveta Klara
iz naselja Sveta Klara

- Moram odmah u početku reći kako sam zaista  zadovoljan nastupom naše  - mlađe dječje skupine. Naime ta naša skupina okupljane gdje oko četrdeset i dvoje djece, a od toga je nastupilo trideset i osmero - to je pozamašan broj. Kada tome dodam, kako je petnaest do dvadesetero djece uključilo se u rad, tek zadnjih mjesec dana. Kako sam želi da svi bez iznimke nastupe, bez obzira na kvalitetu - jer mislim kako je za njih jako važno da svi nastupe i osjete pozornicu.

Eto, ja sam nastupom zadovoljan, naravno, kako sve može bolje . No, uskoro ćemo čuti odluke komisije, pa ćemo vidjeti što oni misle.

Dodao bih što samo danas nastupili pjesmama i plesovima Korduna, koji je zapravo jako lijep. To je građa, koja se ne prikazuje jako često na sceni. Mi smo to uradili po prvi puta prije sedam ili osam godina. 

Nakon toga ovo je zapravo prvi prikaz dječjih igara pjesme i plesova Korduna u gradu Zagrebu. Izuzetno zahvaljujem Udruzi Kordunaša - Korana iz Zagreba i Kulturno umjetničkom društvu Lađevčani i njihovim članovima i gđi. Dragici Bjondić, a posebno gđi.  Jadranki Pausić, koja mi je  rekla mnoštvo dječjih igara, pjesmica i plesova, jer su me naučili. Naime nastojim i volim da sve naše igre, pjesme i plesovi budu temeljene na terenskom istraživanju kako je  bilo i ovaj put.



Ilija Brkić, predsjednik Kulturno
prosvjetnog društva Sveta Klara iz
 naselja Sveta Klara
- Danas smo u 11,00 sati u nedjelju 11. lipnja 2017. godine sudjelovali na 40. Smotri folklornih amatera Grada Zagreba, gdje su naši "klinci" vrlo uspješno nastupili sa našom koreografijom pjeasma i plesova iz Korduna - Kalo Barilo, što je ujedno i praizvedba.

Moram istaknuti kako smo svi skupa, svi članovi našeg društva , iznimno zadovoljni jer smo predstavili pjesme i plesove koji nisu naši, odnosno to su koreografija naših Kordunaša, njihovu nošnju. Koreografiju smo izvrsno izveli i samim time smo jako ponosni.

Svakako zahvaljujemo svim "klincima", roditeljima, prije svega voditeljima Antunu Božoć i Mislavu Bobić, koji su utkali puno vremena, rada i truda u njihov rad i napredak a samim time i naše zadovoljstvo.