.

četvrtak, 16. lipnja 2016.

Nebo iznad Trnskog - kulturno budi naselja Trnsko

Trnsko - Ovih dana smo svjedočili kako se ne velika skupina ljudi, uglavnom okupljene oko Vijeće mjesnog odbora Trnsko, ponovno sa puno entuzijazma, volje i truda angažirala treću godinu za redom, kako bi ponovno organizirala kulturnu manifestaciju - Nebo iznad Trnskoga.

Ova nekada kultna, u osamdesetim godinama prošlog stoljeća nezaobilazna kulturna manifestacija, kojom se obilježavao dan ovog jednog od najstarijih naselja u Novom Zagrebu, bila je centar urbanog rock'n rola, ali također i "smotra" urbanog stvaralaštva.

Danas je malo tužno promatrati izostanak šire društvene zajednice, ovdje mislimo na podršku Grada i gradskih Ureda, Vijeća gradske četvrti i sl.. , kako ostaje gluha, na pozivu nekolicine entuzijasta (organizatora) ali i brojnih stanovnika koji ustraju u naumu, da iznova povrate - stari sjaj - ovom naselju , koje nije slučajno bilo jedan od kulturnih centara ovakvih događanja u Novom Zagrebu, ali i šire.





Igor Marš, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Trnsko
-  Evo, već treću godinu za redom organiziramo kulturno glazbenu manifestaciju - Nebo iznad Trnskoga.

Dakle ovo je treća godina za redom, gdje pokušavamo obnoviti ovo družanje, ovaj festival nakon 2002 godine.

Prošle godine smo imali velikih periptija, što se tiče financija i jedva smo nekako sve to pokrili, zapravo smo ostali u"minusu". No naš nas entuzijazam tjera naprijed, da uradimo nešto za naše naselje, da naše naselje ne bude samo "spavaonica", već da  malo kulturno probudi.

Ove godine je iznova izostala podrška gradskih Ureda, samog Grada Zagreba, Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / Zapad, tako da smo uspjeli dobiti veliku pomoć od "luna parka", što se tiče struje i sličnih stvari. Također smo imali sreće pa smo ostvarili dobru suradnju sa ugostiteljem  koji je za vrijeme trajanja ove manifestacije, pružao svoje usluge mnogobrojnim stanovnicima našeg naselja ali i ostalim gostima iz ostalih dijelova Zagreba, koji je sredsvima, pokrio dio najma za pozornicu.

Na svu sreću, ove veće financijske izdatke smo ove godine riješili na ovakav način i već sada smo sigurni i veseli, da ne ćemo kao organizatori  biti u "minusu" ovu godinu.

- Kakav je odaziv sumještana?

- Moram priznati, također kako smo imali malih problema sa tiskanjem plakata, koji su malo kasnili, no odaziv stanovnika Trnskoga je iz godine u godinu sve veći, čime pokazuju kako im je doista stalo do međusobnog druženja i upoznavanja ali i na ovakav način širenje imena i kulturne tradicije našeg  lijepog naselja, kako u Gradu Zagrebu ali i šire.

Odmah bih iskoristio priliku i zahvalio svim građanima prije svega na podršci  u organizaciji proslave dana našeg naselja "Nebo iznad Trnskoga" ali i na  velikoj posjeti, u oba dana.

Za kraj bih istaknuo, kako  se nadamo da ćemo iduću godinu dobiti određenu pomoć i od Grada Zagreba (takva smo dobili obećanja!) te ćemo biti u mogućnosti u našu proslavu uvrstiti više raznolikih  kulturnih sadržaja.

Već sada planiramo pozvati našu Osnovnu školu (pjevački zbor), dječje vrtiće, ali i naše umirovljenika sa svojim vrlo uspješnim pjevačkim zborom, ali i mnoga kulturno umjetnička društva iz susjednih naselja, kako bi mogli održati cjelodnevni kulturni program.





Zpran Galovac, stanovnik
naselja Trnsko
-  Zaista mi  je drago da se "nebo iznad Trnskog" događa već treću godinu. Organizatorima, želim mnogo uspjeha, i zahvaljujem im na uloženom ne malom trudu, živcima i entuzijazmu. Svjedoci smo kako svi skupa prolaze "porođajne muke" , još nedostaje novca, no siguran sam kako će sve doći na svoje. Samo treba strpljivosti.

Drago mi je i moram priznati kako sam pomalo ponosan kako se naše naselje uvrstilo u ona naselja, koja proslavljaju svoj dan , te kako naše Trnsko nije više uspavano.  Drago mi je da se probudilo, i želio bih da ovi danu zaista postanu naša bogata tradicija i da barem traju sto godina!

Veseli me , kada vidim, kako svaka godine ova manifestacija privlači sve više i više ljudi, to mi daje  veliku nadu, kako će se naše Trnsko "vratiti" u zlatne 80' prošlog stojeća, kada bilo jedno od kulturnih središta Novoga Zagreba.





Deny Kožić, muzički urednik
Festivala - Zapruđe uživo
- Želim reći da je "Nebo iznad Trnskog" događaj koji je zapravo, nas potaknuo da započnemo - Zapruđe festival - jer je ovdje radio jedan čovjek koji nas je uputio zapravo u sve to i dao nam je puno korisnih savjata.

Nakon 17. godina - Zapruđe u živo - mi iznimno snažno podržavamo ovaj festival "Nebo iznad Trnskog" . Iskreno, svom snagom želimo isto tako da traje baš kao i naš festival. Sa svojim smo iskustvom uvijek otvoreni za pomoći.

Naime, ono što želim reći je , da bi trebalo apsolutno podržati festival svojim dolaskom. Treba doći u što većem broju, podržati muziku, javno okupljanje i to pogotovo u današnja vremena kada se sve na neki način kvari sa nekim politikama ili nekim drugim lošim utjecajima.

Mladi će zasigurno podržati to, ako im se pruži prilika da dolaze, da se set pretvori u jedan hepening u Trnskom, u naselju koje je to zaslužilo, koje je puno imena donijelo i slavnih imena, koja su na neki način ostvarila svoj doprinos i kulturi i rock glazbi i glazbi općenito, ali i Zagrebu kao gradu.





Igor Božićek, Božo, član benda
Babula
- U studenom ove godine ćemo proslaviti 30. godišnjicu postojanja našeg benda. Prije tri godine smo izdali naš prvi album. Malo smo bili lijeni, no ovih dana pripremamo naš drugi album i singl sa sptom, koji bi trebali zaći uskoro, ovih dana.

No, što se tiče ove kulturne manifestacije "Nebo iznad Trnskog" podržavamo je maksimalno. Ovdj nastupamo drugu godinu za redom. Društvo je odlično, publika iznimna, a energija savršena. 

Svake godine ćemo se odazvati. Nek naša djeca uče o rock'n rolu, a ne o .... drugim kulturama.








"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!


















Nema komentara:

Objavi komentar