četvrtak, 5. svibnja 2016.

Pitanja koja je pametno da vi postavite poslodavcu na razgovoru za posao

Novi Zagreb - Na kraju razgovora za posao potencijalni će vas poslodavac vjerojatno pitati imate li vi kakvo pitanje za njega i dobro promislite što ćete reći, jer to je posljednji, a često i ključan test. Ako kažete da nemate pitanja, možete se činiti nezainteresiranima, a i pogrešno pitanje stvorit će o vama pogrešnu sliku. 

Evo, donosimo nekoliko dobrih pitanja koja biste mogli postaviti na vašem sljedećem razgovoru za posao.

* Imate li kakvih pitanja o mojim kvalifikacijama?

Možda vam se čini kako vas ovo pitanje stavlja u ranjivu poziciju, ali pokazuje i da ste dovoljno samopouzdani da razgovarate o svojim slabostima.

* Što se vama najviše sviđa u radu za ovu firmu?

Ovim se pitanjem stvara se osjećaj zajedništva s osobom koja vas intervjuira. I poslodavci su ljudi koji vole pričati o sebi, a i odgovori mogu sadržavati korisne informacije.

* Što su prijašnji zaposlenici radili dobro na ovom poslu?

Ovim pitanjem pokazujete zainteresiranost, ali i možete dobiti uvid u to i kako ta tvrtka mjeri uspjeh.

* Kako bi izgledao moj radni dan ovdje?

Ovim pitanjem pokazujete želju da što prije počnete s radom, da za vas ova posao nije samo idejaveć da imate stvarnu želju za radom, a i dobit ćete važnu povratnu informaciju. Možda odlučite da taj posao i nije za vas.

* Kakvi zaposlenici uspijevaju ovdje? Što treba imati osoba koja napreduje u ovoj firmi?

Ovim pitanjem pokazujete da vam je stalo do svoje budućnosti u kompaniji, da želite napredovati i stvarati, da su vam posao i karijera bitni. Pokazujete da svoj posao, pa čak i ako se prijavljujete na najniži posao u hijerarhiji važan, da ga ne uzimate samo kao sredstvo za prehranjivanje nego kao važan korak za budućnost.

* Mogu li upoznati kolege s kojima ću surađivati?

Ovo je vaš mali test. Ako vas ozbiljno razmatraju za posao, dopustit će vam da upoznate kolege. Ako ne, pišite kući propalo.

* Zanima li vas još nešto što bi vam pomoglo da donesete odluku?

Ovim pitanjem pokazujete želju i zainteresiranost, ali i možete sebe umiriti da ste pokrili sve ono što je bitno za razgovor.

* Pročitao sam XY o vašoj firmi. Možete li mi reći nešto o tome?

Ovime pokazujete da ste zainteresirani i pripremljeni. Pokazujete da ste u pripremi pročitale sve što ste mogli naći o kompaniji, i da ćete tako revni biti i na poslu.

* Je li ovo novi posao? Ako nije, zašto je osoba prije mene otišla?

Ovo se pitanje možda može činiti kao napadno, ali pokazuje da vam je stalo do sigurnosti, da ste odgovorna osoba i da ne želite ponavljati greške. Ako je osoba koja je radila taj posao promaknuta, to je dobar znak.

Nema komentara:

Objavi komentar