.

utorak, 17. svibnja 2016.

Kada sve lijep ne stane u sat i pol...

Remetinečki gaj -  U nedjelju je u Centru za kulturu Novi Zagreb održan, koncert tamburaške skuprine, Kulturno umjetničkog društva - Preslica, pod nazivom - Tamburaši , samo svirajte!

Naime, ovo je tek prvi koncert, koje će ovo Kulturno umjetničko društvo održati pred svojom publikom i gostima u godini kada sa ponosom obilježava 15. godišnjicu uspješnog i zapaženoga  djelovanja.

Ono što smo imali priliku vidjeti ali i doživjeti je bio pravi užitak za sva čula. Naime uz - male pjevače / plesače i velike pjevače / plesače svjedočili smo pravom svježem i snažnom vihoru izvorne (ali i one druge) glazbe, dojmljivog i snažnog plesa, scenskog nastupa i mnogo, mnogo ljubavi, truda i radosti...

Sa mnogo pozornosti, kao zavedeni, pratili smo zaista zanimljiv, raznolik i moćan koncert, gdje je tamburaška skupina Kulturno umjetničkog društva - Preslica u nešto duže od sat i pol prekrasnog , kvalitetnog i odlično uvježbanog muziciranja, u više od 45 melodija  počastila nas folklornim temema  iz naselja Blato, Podravine, Vojvodine, Slavonije, Zagorja, Međimurja, Moslavine, Otoka Ugljana, Prigorja, te popularnih hrvatskih pjesama i nekoliko svijetskih poznatih glazbenih tema.





Kulturno umjetničko društvo - Preslica osnovano je u listopadu 2001. godine. u novozagrebačkom naselju Blato u želji očuvanja kulturnog očuvanja kulturnog nasljeđa i tradicije svojeg kraja, ali i čitave Domovine.

Od svog osnutka Društvo  uspješno njeguje izvornost koja se očituje u pjesmama, plesu , ali i očuvanju narodnih nošnji i običaja. Članovi Društva su svrstani  prema dobnim skupinama:


  • dječje skupina
  • izvorna skupina (odrasli članovi)
  • ženska vokalna skupina
  • tamburaški sastav
  • etno radionica


Djelatnost Društva je prvenstveno usmjerena na okupljanje djece i mladih zbog korisnog druženja i prevencije od neprihvatljivog ponašanja i ovisnosti.


Društvo je uspostavilo veze sa mnogim folklornim ansamblima u Hrvatskoj i inozemstvu. Bogatom plesnom i glazbenom baštinom predstavlja se na brojnim gostovanjima u Hrvatskoj i u inozemstvu.




Na kraju ovog zaista prekrasnog događaja, koji je ispunio koncertnu dvoranu Centra za kulturu Novi zagreb do posljednjeg mjesta, uz mnogobrojne goste i uzvanike, preostaje nam sa radošću izčekivati, najavljeni koncert, koji će se održati u jesen, gdje ćemo iznova imati priliku uživati i veseliti se zajedno sa članovima ovog Društva, njihovoj proslavi 15. godina djelovanja.




g. Dražen Hrkač, predsjednik
Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad

- Mogu prenijeti , što smo čuli u holu, kako su svi oduševljeni. Kako se ipak vidi tih 15. godina djelovanja Kulturno umjetničkog društva Preslica. Kako je Preslica odrasla i kako je umjetnički opus daleko širi i da je sve što se ovdje događalo na koncertu ali u cijelom djelovanju Preslice - odlično.


g. Ivan Ščukanec, predsjednik
Podružnice umirovljenika Blato


- Pratimo rad našeg Kulturno umjetničkog društva Preslica, od samog početka. Jedni smo od idejnih začetnika ali i pokretača. Siguran sam kako će se svi složiti, kako smo večeras iskreno darovani ovim prekrasnim koncertom, kojim nas je naša Preslica darovala za svoj 15. rođendan.

Što poručiti?


Iako je u ovih 15. godina, naše Kulturno umjetničko društvo Preslica postalo  kulturni simbol našeg naselja Blato, ako ne i grada Zagreba, želim im i u buduće još mnogo nastupa, putovanja, kroz koja će promicati ljepote naše Hrvatske diljem Europe, ako je mogu će i šire.


Zahvaljujem im u ime Podružnice umirovljenika Blato i želim još mnogo godine radosti, glazbe, pjesme, smijeha, druženja i putovanja.




g. Matija Bajić, ravnatelj
Osnovne Škole Savski Gaj

- Večerašnji koncert je bio zaista izvanredan. Moram priznati kako sam iznimno ponosan na naše učenike koji sudjeluju svojim radom u radu Kulturno umjetničkog društva - Preslica. Zaista su bili odlični i od srca im pružam podršku da nastave sa radom i dalje.

Tradicija i kultura su "čuvari" svakoga naroda i one oplemenjuju narod.

No, folklor je - začin - za kulturu.Prema tome, folklor treba njegovati, baš kao što čini Kulturno umjetničko društvo Preslica, evo svih ovih petnaest godina.

Zaista sam ugodno iznenađen večerašnjim koncertom i zahvaljujem u ime Osnovne Škole Savski Gaj na pozivu i prenosim čestitke na ovom prekrasnom jubileju.



g. Dražen Šoić, voditelj
tamburaške skupine, Kulturno umjetničkog
Društva - Preslica
-  Pa, evo sada smo malo sve skupa izanalizirali, još "vrućih" glava. Iskrenog sam mišljenja kako je večerašnji koncert bio zaista odličan.

Kao što ste i sami imali priliku vidjeti i doživjeti izveli smo jako zahtjevan program. Što reći ako kažem, da smo večeras izveli 45. kompozicija. Zapravo je to za se nas bio jedan veliki izazov , ali i jedna velika hrabrost uopće se upustiti u takva što- na jedan takav koncert.

Vidjeli ste kompleksnost same produkcije (video zid) ali i  uz glazbeni (sa pjevačima i solistima) , također i scenski nastup..

Voditelj sam tamburaške skupine oko osam godina, moram istaknuti, kako mi je zadovoljstvo biti član svega ovoga. Došla je nova generacija, koja je večeras nastupila. Želja nam je sačuvati ovo što smo do sada ostvarili ali ići i dalje i "proširiti" sve što možemo. Nadam se još bezbroj uspješnih godina našem Društvu i svim njegovim članovima.



gđa. Nada Tuškan, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva - Preslica

-  Upravo smo završili sa jednim, praktički prvim koncertom kojima ćemo obilježiti 15 godina rada i djelovanja našeg Kulturno umjertničkog društva - Preslica.

Ovaj puta su nastupili naši -tamburaši -  sa svojim samostalnim instrumentalnim djelima a gosti su im bili - mali plesači - i odrasla skupina -veliki plesači -, te vokalni solisti Ivana Muić, Nikolina Tomaško i Krešimir Šturlić.

Sam nastup je bio iznimno zahtjevan ali i po svojem repertoaru vrlo raznolik, no i kako čujem publika je to prepoznala.Već sada, vrlo kratko po završetku koncerta, dobivaju velike pohvale.

Na kraju bih se zahvalila svim našim susjedima iz naselja Blato i svim gostima, prijateljima i uzvanicima, koji su svojim dolaskom uveličali ovaj naš koncert, koji su nas podržavali sve ove godine i koji ni večeras nisu štedjeli svoje dlanove iskazujući zadovoljstvo i uživanje u koncertu.




g. Karlo Ladušić, član tamburaške skupine
Kulturno umjetničkog društva Preslica
- Što reći nakon ovako zahtijevnog koncerta. Kako čujemo odsvirali ste oko 45 glazbenih točaka. Kako je to bilo, tebi kao izvođaču?

- Moram priznati kako je bilo zaista zahtjevno, doista smo se svi skupa trudili, svi članovi tamburaške skupine. Zaista smo dosta vremena i truda zajedno sa voditeljem g. Draženom Šoićem uložili u ovaj koncert, koji je na kraju izvedan, baš onako kako smo to svi skupa i željeli.

- Ove godine se proslavlja 15. godina djelovanja Kulturno umjetničkog društva Preslica, koliko dugo si ti aktivni član ?

- Član sam oko dvije godine i iskreno se nadam, kako ću to biti dugo ..... do duboke moje starosti .

- Možeš li nam reći , ovako za kraj, što te motiviralo da se pridružiš i postaneš jedan od članova tamburaške skupine?

- Bila je to - tamburica. Htio sam iz sveg srca naučiti svirati tamburicu. Eto naučio sam svirati, no uz to sam otkrio i prekrasna druženje, nastupe, podršku ostalih članova , putovanja.... Iskreno se nadam, kako će svega toga biti još i više u lijepim godinama koje su pred nama.






"Kliknite" na fotografije,kako bi ih mogli povećati !







































Nema komentara:

Objavi komentar