.

ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

Dopustite drugima (a osobito svojim bližnjima) da budu drugačiji

Novi Zagreb - Kada vidimo bližnje da biraju teže putove doslovno može boljeti, posebno ako unaprijed vidimo koliko će problema imati. Instinktivno ih želimo zaštiti i povesti prema nekom sigurnijem mjestu, pa s njima poželimo podijeliti mudrost koju smo sami stekli kroz život kako bi oni bili pošteđeni.

Ipak, gotovo svi ljudi žele sami birati svoje staze bez tuđeg utjecaja i miješanja u njihov izbor. Zabraniti im to pravo, znači zabraniti im da se razvijaju i samoostvaruju.

Svaki pojedinac mora samo zaslužiti svoju neovisnost i steći vlastitu mudrost i iskustvo donoseći samostalne odluke i samostalno snoseći posljedice svake od njih.

Dopuštajući drugima da sami biraju svoje staze, omogućujemo im da razvijaju svoju ljudskost i osobnost na način na koji oni žele. Iako se možda nećete složiti s njihovim izborom, morate razumjeti da svaka osoba mora učiti na svoj način i po svojoj cijeni.

Događaji i okolnosti koje se provlače kroz naš život su jedinstveni jer je i svako od nas jedinstven. Ono što duboko dira jednu osobu drugu može iritirati ili zbunjivati.

Stoga svakoga privlače različiti putovi. Ako osjetite poriv da se miješate u nečiji izbor jer vidite kako se ta osoba suočava s poteškoćama i boli, umjesto da reagirate na taj način pokušajte suosjećati s njim i biti čvrsta točka na koju se ta osoba može osloniti.

Naravno, da trebate dati savjet ukoliko mislite da je netko izabrao teži put ako vidite da postoji jednostavniji, ali ne smijete inzistirati ili tjerati na silu da vas posluša. Dajte svakome prostora za vlastite pogreške, mogućnost uživanja u plodovima vlastitog rada, otkrivanje vlastitih istina i postizanje osobnih trijumfa.


Napast da druge usmjeravamo vjerojatno je instinktivno urođena kod čovjeka. Napuhani ego može nas uvjeriti kako su samo naši putovi pravi i navesti na misao kako imamo pravo upravljati drugima. Međutim, svaka osoba treba tražiti svoj put, jedino što mi trebamo kada su tuđi životi u pitanju je naučiti cijeniti i pozdravljati tuđe izbore, te im pomoći da se s njima nose.

Nema komentara:

Objavi komentar