.

utorak, 17. svibnja 2016.

Biciklom na posao

Zagreb - “Biciklističkim doručkom” 9. svibnja službeno je započela prva nacionalna kampanja “Biciklom na posao” u organizaciji Sindikata biciklista koja će trajati do 2. lipnja. Cilj kampanje je motivirati zaposlene građane da koriste bicikl za prijevoz do posla, a pojedinci i tvrtke koji pokažu najviše elana u ovoj kampanji osvojit će različite nagrade. I prije službenog početka kampanje u nju se uključilo više od 400 tvrtki te nekoliko tisuća biciklista iz čitave Hrvatske. Svi zainteresirani se u ovu kampanju mogu priključiti besplatnom registracijom na www.biciklomnaposao.hr.

Cilj kampanje je i pozitivni utjecaj na gradove Hrvatske, pa tako i Zagreb kao glavni grad, da se više izdvajanja iz proračuna uloži u biciklističku infrastrukturu i prometnu infrastrukturu za održivi promet (pješačenje, javni prijevoz i dr.)

“Prošle godine su sudionici kampanje samo u Zagrebu biciklom prošli više od pola milijuna kilometara. Ove godine je izgledno da ćemo oboriti taj rekord, s obzirom na pozitivne reakcije tvrtki i pojedinaca kojima pristupamo. Ljudima je jasno da sudjelovanje u kampanji i vožnja bicikla znači zdravije i zadovoljnije zaposlenike te čišće gradove,” objasnio je Marko Stančec, voditelj kampanje iz Sindikata biciklista.

g. Tomislav Penenić, ministar gospodarstva
Ministar gospodarstva, Tomislav Panenić, izjavio je: «Pozivam sve čelne ljude, gradonačelnike, načelnike i župane da izgrade kvalitetnu i povezanu biciklističku infrastrukturu i time omoguće svojim građanima korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva. Povucimo sredstva iz Europskih fondova, gdje novaca ima i povećajte udio za biciklističku infrastrukturu. Krenimo od gradova, krenimo od svakodnevnice i povećajmo zdravlje. Europske zemlje shvatile su važnost bicikla kao prijevoznog sredstva. Naime, čak se 1% europskog BDP-a izgubi u gužvama, a bicikl ih može spriječiti. Vjerujem da će tvrtke koje sudjeluju u kampanji vidjeti da su njihovi zaposlenici sretniji i produktivniji te da u konačnici više ostvaruju ako koriste bicikl za dolazak na posao.» izjavio je. Ministar zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović, dodao je da je borba protiv klimatskih promjena globalni je imperativ jer upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% emisija CO2.

Podršku kampanji su dali i Iva Šulentić i Mario Petreković, obećavši da će se i oni voziti biciklom na posao u vrijeme trajanja kampanje te svoje vožnje registrirati na web stranici. Za vrijeme trajanja kampanje u hrvatskim gradovima koji sudjeluju u kampanji, bicikliste će dočekivati razna iznenađenja – od besplatnog doručka do besplatnih popravaka bicikla.

Vesna Železnak, gradonačelnica
grada Koprivnica
Do kraja prvog tjedna kampanje uključilo se više od 650 tvrtki i organizacija te 4000 ljudi, a u kampanju se uključio i najbliciklističkiji grad Hrvatske - Koprivnica. Pritom je gradonačelnica podržala kampanju zbog tradicijonalne promocije bicikla kao prijevoznog sredstva u tom gradu
---

U kampanju “Biciklom na posao” građani se mogu uključiti putem besplatne registracije na web stranici www.biciklomnaposao.hr. Na toj stranici se može vidjeti i trenutna rang lista organizacija i pojedinaca koji bicikliraju na posao. Za pobjednike su osigurane nagrade. 




Darko Rundek i Maja Sever .....


....radakcija portala Rotor i mnogi drugi..


Nema komentara:

Objavi komentar